Nieuws, Wereld, Internetcensuur -

Turkse academici protesteren tegen internetfilter

ANKARA — Vijftien gerenommeerde academici hebben deze week een protestbrief ondertekend tegen nieuwe regels voor internetproviders. Het kindvriendelijke filter dat die providers van de regering als optie moeten aanbieden, filtert niet alleen seks, maar ook politiek gevoelige websites.

vrijdag 20 januari 2012 15:20
Spread the love

Tegelijkertijd demonstreerden duizenden boze internetgebruikers in verschillende steden, met borden zoals “Handen af van mijn internet”. Zij reageerden op een wet van vorig jaar die internetproviders verplicht om abonnementen aan te bieden die een kinder- en een familiefilter bevatten. Zo moeten mensen beschermd worden tegen “bezwaarlijke inhoud”.

Sex

Maar daaronder vallen ook websites die “separatistische propaganda” verspreiden, zoals websites die steun uitspreken voor de PKK. Er zijn 138 verboden zoektermen, zoals de Engelse woorden “sex”, “animal”, “mature” of “gay”, maar ook het Turkse woord voor “heet” en “incest”. Ook de toegang tot sites over de evolutietheorie zijn beteugeld, evenals de toegang tot MySpace en bepaalde diensten van Google.

Ook al is het filter voor consumenten niet verplicht, de academici zijn boos dat de filterdatabase en de profielen worden gecontroleerd door de regering, zonder inspraak van andere deskundigen. Aanhangers zeggen dat dit bijdraagt aan het bewaren van traditionele familiewaarden.

Vorig jaar verbood een rechter de populaire site blogger.com omdat sommige gebruikers streams van voetbalfragmenten aanboden. Daar had een sportzender over geklaagd. Eerder had het Europese Hof van Justitie een dergelijke klacht uit België juist verworpen. Intellectueel eigendom moet worden beschermd, was het oordeel, maar internettoegang filteren is een schending van fundamentele mensenrechten.

YouTube

De nieuwe Turkse regels zijn een vervolg op eerdere wetgeving die het blokkeren van hele websites toestaat. YouTube was tussen 2008 en 2010 niet te bereiken omdat de volksheld Kemal Atatürk in filmpjes was belasterd. Volgens een antiterrorismewet is het strafbaar om het “Turk-zijn” te beledigen. De meeste websites over de Koerdische regio worden geblokkeerd, evenals de meeste sites van de homogemeenschap, die 225.000 internetgebruikers telt. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa oordeelde in 2010 dat dit neerkomt op censuur en een schending is van het Europese Mensenrechtenverdrag.

“Het wordt allemaal gepresenteerd als een dienst om een veiliger internet te creëren, maar in werkelijkheid is het niets anders dan censuur door de staat”, zei Yaman Akdeniz, hoogleraar rechten aan de Bilgi-universiteit in Istanbul, op een persconferentie over de verklaring.

Van de 11,5 miljoen Turkse internetgebruikers hebben tot nog toe 22.000 mensen gekozen voor een pakket met filter.

take down
the paywall
steun ons nu!