Verslag, Nieuws, Soul, Etta james, In memoriam -

Soulzangeres Etta James overleden

Etta James, één van de allergrootste soulzangeressen, overleed vandaag, 20 januari 2012. Ze leed al een tijdje aan leukemie en stierf vijf dagen voor haar 74ste verjaardag. Bekende liedjes van haar zijn ‘At Last’, ‘I’d Rather Go Blind’, ‘I Just Want to Make Love to You’…

vrijdag 20 januari 2012 19:50
Spread the love

Als we van Etta James (geboren als Jamesetta Hawkins in L.A. in 1938) één zaak onthouden, dan is het wel dat de zwarte soulmadam een stem had waar alles voor moest wijken. En dat ze zowat alle ‘zwartklinkende’ stemmen ( Amy Winehouse èn Diana Ross bij voorbeeld) zwaar heeft beïnvloed.

James debuteerde op plaat in 1954 op haar 15de, de start van een lange carrière. Ze werd toen onder de vleugels van orkestleider Johnny Otis genomen (de man overleed eerder deze week op 90-jarige leeftijd). James leidde een turbulent leven – wat een schitterende autobiografie opleverde – en toerde als tiener reeds met Otis, Ike and Tina Turner, Little Richard….

Begin van de jaren ’60 zette ze een lange reeks van hits aan, waaronder ‘If I Can’t Have You’, ‘I Just Want to Make Love to You’, ‘At Last’. In die periode nam ze ook het origineel van het bekende liedje ‘I’d Rather Go Blind’ op. Ze schreef dat laatste liedje deels zelf, maar zette er de naam van haar toenmalige man onder uit belastingsoverwegingen.
Vanaf 1967 nam ze trouwens op in de bekende soulstudio’s van Muscle Shoals. Het was ook vanaf die tijd dat ze heel wat copycats moest verdragen. De stijl van bij voorbeeld Janis Joplin is duidelijk op die van James geënt.

In de decennia erna bleef ze gestaag platen maken, voortdurend problemen op persoonlijk, psychisch en gerechtelijk vlak hebben en evolueerde ze uiteindelijk tot een al even indrukwekkende jazz-zangeres. James gebruikte haar formidabele stem om duidelijk te laten horen dat ze één en solidair was met de onderdrukte zwarte vrouwen uit haar land.

Ze zag zichzelf – in 2008 – ook nog vertolkt in de film Cadillac Records door Beyoncé. Die laatste werd ook door Barack Obama gevraagd om James ‘At Last’ te zingen bij zijn aanstelling. Dat maakte Etta James niet bepaald gelukkig, ze zei dat zij het beter zou hebben gedaan.

Ze had er dan ook altijd mee moeten leven dat haar stem niet ‘soft’ genoeg was voor het grote publiek, maar te scherp, te gevaarlijk, te echt.

take down
the paywall
steun ons nu!