Minecraft
Nieuws, Wereld, Censuur, Internetcensuur, SOPA, PIPA -

Protest tegen internetcensuur massaal opgevolgd

Meerdere honderden websites in de VS, maar ook daarbuiten, hielden woensdag 18 januari de grootste online actie ooit. Dit tegen de internetcensuur die in dat land dreigt. De meeste sites toonden enkel een pagina met uitleg, een oproep of die gecensureerd was. De boventoon was het zwart van de censor. Iets waar surfers in de VS misschien beter aan beginnen wennen. Enkele screenshots.

woensdag 18 januari 2012 18:53
Spread the love

De actievoerders protesteerden met hun internetblack-out tegen de internetcensuur die het gevolg zal zijn van twee wetten (SOPA en PIPA) die momenteel door het Congres in de VS behandeld worden en bedoeld zijn om piraterij en inbreuken op copyright en trademark tegen te gaan.

Ze voeren aan dat de bestrijdingsmethoden die in de wetten opgenomen zijn volstrekt niet effectief zijn maar wel verregaande negatieve gevolgen hebben. Zowel op het vlak van vrijheid van meningsuiting als veiligheid op het internet. Daarnaast verhinderen ze ook een dynamisch en innovatief internet.

Voor deze wetten wordt zwaar gelobbyd. Voornamelijk door de entertainmentindustrie, maar ook door uitgevers, farmaceutische bedrijven en nog enkele andere industriële groepen.

De actievoerders weten zich gesteund door het Witte Huis dat 14 januari verklaarde het probleem van piraterij te erkennen maar geen wetgeving te steunen “die het recht op vrijemeningsuiting inperkt, de veiligheidsrisico’s op het internet vergroot of een dynamisch en vernieuwend, wereldwijd internet ondermijnt.”

Hoewel er 16 januari nog euforie heerste omdat SOPA (Stop Online Piracy Act) afgevoerd leek, is deze euforie terug getemperd nu blijkt dat dit voorstel in februari terug behandeld zal worden. Ondertussen melden the New York Times en ars technica dat meer en meer senatoren hun steun voor PIPA (PROTECT Intellectual Property Act) intrekken onder druk van het protest.

Onderstaande video geeft meer uitleg over PIPA.

Onder de deelnemers bevonden zich websites van verschillend pluimage en enkelen die u wellicht bekend in de oren klinken, zoals:
Mozilla, Micheal Moore, Peter Gabriel, Greenpeace International, Wired, MoveOn, The Raw Story, Tumblr, Flickr, Tucows, Miro, imgur, Tor, TwitPic, Electronic Frontier Foundation, the Internet Archive, WordPress, Wikipedia, vimeo, icanhazcheezeburger, OpenDNS, the Free Software Foundation, Reddit, Boing Boing, verschillende Tea Party-sites en nog vele anderen.

Door het protest crashte verscheidene websites van de Senaat die vervolgens enkele uren onbereikbaar bleven vanwege de massale toestroom aan bezoekers die hun vertegenwoordigers wilden contacteren met een oproep om tegen de voorstellen te stemmen.

Merkwaardig is dat politici die deze wetten steunen zelf ook een loopje nemen met het copyright zoals de website vice kon aantonen. Waaronder het congreslid Lamar Smith die SOPA schreef.

take down
the paywall
steun ons nu!