Nieuws, Wereld, Facebook, VS, Internet, Google, Boycot, Human rights watch, Witte Huis, Piraterij, Analyse, Reporters Without Borders (RSF), SOPA, Wikipedia, PIPA, Black-out, Wordpress, Mozilla, Yahoo, TwitPic, ACLU, Www, AOL, GoDaddy, MoveOn, Greenpeace International, Boing Boing -

Staking op het World Wide Web

Woensdag 18 januari staakt een deel van het internet. Verscheidene websites hebben aangekondigd die dag te zullen staken tegen de Stop Online Piracy Act (SOPA) en de Protect IP Act (PIPA), twee controversiële antipiraterijwetten, die momenteel behandeld worden door het Congres van de VS. De bekommernis van de actievoerders: de strijd tegen internetcensuur.

dinsdag 17 januari 2012 22:50
Spread the love

Onder de deelnemers aan deze actie zijn enkele bekende namen te vinden. Zo zal de Engelstalige versie van Wikipedia wereldwijd een black-out van 24 uur hanteren. Maar ook WordPress, Mozilla, Tucows, TwitPic, de Free Software Foundation, Reddit, Boing Boing, Greenpeace International, MoveOn en ettelijke anderen doven woensdag voor minstens 12 uur de lichten. WordPress stelde ook een plugin beschikbaar voor al hun gebruikers die willen deelnemen aan de black-out.

Onder de tegenstanders van de voorliggende wetsvoorstellen vinden we ook namen als Google, Yahoo, Facebook en AOL. Maar deze sites nemen niet deel aan de black-out. Google verschafte wel advies aan webmasters van sites die deelnemen met stappen om ervoor te zorgen dat hun ranking of de indexering van hun webpagina’s niet beïnvloed zal worden door de actie.

Daarnaast zijn ook de mensenrechtenbewegingen Reporters Without Borders, Human Rights Watch en de ACLU, tal van  journalisten, advocaten en nog vele anderen gekant tegen beide wetsvoorstellen.

De SOPA, die voorligt in het Huis van Afgevaardigden, en de PIPA, die voorligt in de Senaat, zijn een prioriteit voor entertainmentbedrijven, uitgevers, farmaceutische bedrijven en nog andere industriële groepen die beweren dat ze noodzakelijk zijn voor het tegengaan van online-piraterij die hen jaarlijks miljarden dollars kost.

De wetsvoorstellen zijn erop gericht om in de VS de toegang tot overzeese websites te blokkeren waarop gestolen of nagemaakte goederen te vinden zijn of waarop materiaal waarop copyright rust, gestreamd wordt. (Op dit laatste zou zelfs een gevangenisstraf tot vijf jaar komen te staan.)

Dit zou dan moeten gebeuren door internet service providers (ISP) zoals Verizon en Comcast, zeg maar de VS-varianten van Belgacom en Telenet. Maar ook zoekmachines als Google en Yahoo, socialenetwerksites als Facebook en domeinnaambeheerders zouden de toegang tot geviseerde sites moeten blokkeren. Diensten als PayPal zouden hun dienstverlening moeten staken.

De wetten zouden de macht over het internet door justitie en copyright-houders in de VS enorm vergroten.

De tegenstanders argumenteren terecht dat de gewraakte wetten innovatie, het recht op vrije meningsuiting en het functioneren van het internet ondermijnen. Zo zouden ze effectief de doodsteek kunnen betekenen voor websites waarnaar gebruikers bestanden kunnen uploaden, maar eveneens klokkenluiders in gevaar kunnen brengen. Ook kunnen ze ingeroepen worden tegen bijvoorbeeld online-activisme. Denk aan een Greenpeace-actie waarbij een parodie op een logo of reclamefilmpje op het web wordt geplaatst.

Het enige wat een bedrijf dat meent dat zijn copyright of trademark wordt geschonden volgens deze wetten hoeft te doen, is een bedrijf dat internetdiensten levert hiervan melding doen. Het hoeft niets te bewijzen voor een rechter. Zo staat in het PIPA-voorstel letterlijk dat actie kan worden ondernomen om sites te blokkeren zonder eerst de vermeende overtreder toe te staan zich te verdedigen voor een rechtbank.

De dienstenleveraar krijgt dan vijf dagen om zijn dienstverlening aan de vermeende overtreder stop te zetten. Indien de blokkering van de site vervolgens onterecht blijkt, dan is deze leverancier imuum voor vervolging of schadeclaims ten gevolge van het stopzetten van zijn dienstverlening aan de geviseerde website.

Een woordvoerder van Google verklaarde hierover: “Zoals vele tech-bedrijven, geloven we dat er slimmere, doelmatigere manieren bestaan om buitenlandse, criminele sites neer te halen zonder bedrijven in de VS te vragen het internet te censureren.”

Ondertussen meldt de Examiner dat het SOPA-voorstel maandag 16 januari werd afgevoerd. Op de nieuwssite lezen we dat dit te wijten is aan het massale online-protest tegen het voorstel. Maar ook door de dreiging van het Witte Huis om zijn veto uit te oefenen indien deze wet goedgekeurd zou worden.

In een verklaring op de website van het Witte Huis wordt gemeld dat het het probleem van piraterij erkent, maar dat het geen wetgeving steunt “die het recht op vrijemeningsuiting inperkt, de veiligheidsrisico’s op het internet vergroot [door het knoeien met de architectuur van het internet door het manipuleren van het Domain Name System] of een dynamisch en vernieuwend, wereldwijd internet ondermijnt.”

Dat men het meent met de protesten tegen de wetsvoorstellen in de VS kan ook de bedrijfswereld getuigen. GoDaddy, een domeinnaambeheerder en webhost die achter de draconische wetsvoorstellen staat, verloor door zijn steun op amper tien dagen tijd meer dan 100.000 internetdomeinen. Andere bedrijven die de voorstellen steunden, kregen eveneens af te rekenen met boycotacties.

Hieronder een infographic gepubliceerd door AmericanCensorship.org. (Klik voor grotere versie.)

SOPA - PIPA Infographic

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!