Verslag, Nieuws, Afrika, Politiek, België, Brussel, Nigeria, Brussel, Boko Haram, Oliesubsidies -

Nigerianen betogen in Brussel

Nigeriaanse gemeenschapsleiders betoogden donderdag 12 januari in Brussel. Een petitie bestemd voor president Goodluck werd aan de ambassadeur overhandigd. Aanleiding van de actie: afschaffing van de oliesubsidies. In deze reportage: samenvatting, integrale video en audioverslag met discussies over Boko Haram, betogers die zich uitspreken en een onderhoud met de ambassadeur.

dinsdag 17 januari 2012 23:59
Spread the love

Organisatie:

 • Dr. Chika Unigwe (schrijfster) op de foto’s met oranje hesje, Christopher Oliha (politicus) op de foto’s met geel hesje.
 • Samen met onder meer: King Franky (African Stage), Emmanuel Ajufoh (hoofdredacteur The Forum), Godfrey Willians-Okorodus (kunstenaar, schilder), en nog een twintigtal gemeenschapsleiders wier naam ik niet ken (iemand kwam zelfs over uit Düsseldorf). Google die mensen maar eens …
 • Plaats van betoging: Nigeriaanse ambassade in Brussel
 • Wanneer: donderdag 12 januari 2012, van 10 tot 13 uur.

Integrale reportage:

Een greep uit de argumenten van de betogers:

 • De oliesubsidies afschaffen, betekent een algemene stijging van de kosten voor levensonderhoud van de arme burger.  Nigeria behoort wereldwijd tot de top-10 van olieproducenten, maar slaagt er maar net in om het land voor vijf procent van elektriciteit te voorzien. Voor het minste wat je wil doen, heb je olieproducten nodig. Om je haar te scheren en je gsm op te laden heb je een generator nodig. Koken gebeurt op kerozine. Het verhandelen van producten hangt af van transport. Ondertussen kent het land miljoenen armen die sterven van ellende. Wat gebeurt er met al die olie- en andere inkomsten? De afschaffing van de oliesubsidies is in tegenspraak met de belofte van de regering om het land op te bouwen en de corruptie aan te pakken. 
 • Het land wordt geleid door een bende dieven die zichzelf lonen toekennen hoger dan die van de president van de VS. 25 procent van het federale budget gaat naar lonen van regering en parlement. De vrouw van de president, first lady, kreeg een kantoor met een budget van 2,4 miljoen euro alleen voor renovatiekosten. Tot hiertoe heeft ze publiek verkondigd dat “haar man en de vicepresident goeie mannen zijn”.
 • De afschaffing van de oliesubsidies is de grootste bedreiging voor de nationale eenheid sinds de burgeroorlog in 1967.  De zogenaamde islamitische Boko Haram-terreur wordt gesponsord door politieke leiders in vooral het noorden, die zich niet bij hun verkiezingsnederlaag willen neerleggen. Hiermee worden niet alleen christenen bedreigd, maar ook de hele bevolking onderdrukt. Waarom kan de federale regering dit probleem niet aanpakken? Nu ze de familie van de door de politie vermoorde Boko Haram-leider 480.000 euro uitbetaald heeft, schept ze de indruk van medeplichtigheid. 
 • Waarom doet het westen en het IMF niets? Bergen verzetten om Khaddafi ten val te brengen kon wel, maar om te stoppen wat er in Nigeria gebeurt, is veel minder enthousiasme. Nigeria is van alle grote olieproducenten het duurste land. De olieprijzen stijgen nu al tot 0,7 euro per liter (aan de pomp), terwijl het minimumloon in overheidsdienst, dat onlangs werd opgetrokken tot 86 euro, niet eens wordt gerespecteerd. In een pamflet dat werd uitgedeeld, was een vergelijking te zien tussen olieproducerende landen. Venezuela stak daar met kop en schouder boven uit, met een olieprijs van 0,017 euro en een minimumloon van 460 euro.

Enkele argumenten van de ambassadeur:

 • De oliesubsidies hebben bewezen heel wat corruptie met zich mee te brengen. Nu kan het oliegeld besteed worden om het land weer op te bouwen. Dat vraagt wat geduld, tewijl betogers in de diaspora niet altijd een concreet zicht hebben op het effect van goede maatregelen. Bepaalde initiatieven waren positief. De ambassadeur, een moslim uit het noorden, zegt inspiratie te halen bij gewezen staatshoofd Buhari. Wanneer hij Buhari’s naam vermeldt, voegt hij er nog vlug aan toe dat het als ambassadeur zijn rol niet is om aan politiek te doen. Hij belooft de petitiebrief aan de president over te maken en nodigt de betogers uit aanwezig te zijn wanneer hij op het Antwerpse stadshuis met landgenoten in discussie gaat.
 • De ambassadeur gelooft dat de religieuze gemeenschapsleiders tijdens hun kerk- en moskeebijeenkomsten ongetwijfeld de ware toedracht van de maatregel zullen uitleggen. Het land heeft stabiliteit nodig. 

Reacties op de ambassadeur:

 • Hoe kan het land opgebouwd worden als de corruptie blijft, als leiders zichzelf maar blijven verrijken?
 • Een van de betogers hoopte dat de president bij een bezoek aan een religieuze dienst in kerk of moskee inspiratie zou krijgen om in te zien dat hij in de huidige omstandigheden maar beter zou aftreden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!