"Animo voerde actie omdat we de ratingkantoren overrated vinden. Ratingkantoren beoordelen landen en bedrijven op hun kredietwaardigheid. Voor ons is wat centraal staat daarentegen eerbiedwaardigheid. Vandaar dat we vandaag ons eigen ratingkantoor lanceren. We beoordelen landen en bedrijven op hun respect voor sociale en ecologische standaarden. Dat is voor ons het belangrijkste. 'Standard & Poor's" of "the Standard is Poor'? "

Brussel, Socialisme, Actie, Bankencrisis, SP.A, Links, Ratingsagentschappen, Ratingbureaus, Animo, Credit rating agencies -

Animo jong links start eigen ratingkantoor

dinsdag 17 januari 2012 21:54
Spread the love

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde de rating van het Europees Noodfonds en die van 9 Europese landen. Animo start hierop vandaag haar eigen ratingbureau. Zo protesteert Animo tegen het dictaat van de financiële markten, die belang hechten aan kredietwaardigheid, maar amper aan eerbiedwaardigheid.

Paniek op de beurzen, alweer. Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s bevestigde vrijdagavond dat het de rating van negen Europese landen verlaagt. Volgens de jongeren van Animo stellen de ratingkantoren de democratie buiten werking en is hun economische verwevenheid met het grote kapitaal simpelweg te groot om neutraal te kunnen oordelen.

Daarom richt Animo haar eigen ratingbureau op, met sociale ratings. “Steeds gaat het over kredietwaardigheid, amper over eerbiedwaardigheid. Ons ratingbureau specialiseert in sociale ratings, gebaseerd op het sociaal beleid van een bedrijf of een land, ” aldus Animo voorzitter Maite Morren. “Dexia, bijvoorbeeld, staat voor ons symbool voor het antisociale beleid dat de huidige speculatiecrisis mee veroorzaakte. Bonussen voor de Dexia-top zijn niet te verantwoorden. Zeker niet als er staatssteun, geld van ons allemaal, mee gemoeid is. Eigenlijk willen we dat Mariani en co hun bonus gewoon terugbetalen.”

“Het zou anders moeten. Voor elke GDF Suez die maar 0,12 % belastingen betaalt, zouden er eerlijke bedrijven moeten zijn die wél inzien dat solidariteit de enige weg vooruit is. In België en Europa. Zij krijgen van ons dan ook een AAA-toprating. Op dit moment worden bedrijven en landen niet beoordeeld op hun eerbiedwaardigheid, sociaal beleid en respect voor ecologische standaarden. Is het Standard & Poor’s of ‘the Standard is Poor”?

www.animoweb.be

www.twitter.com/animojonglinks

Maite Morren – Voorzitter Animo jong links

take down
the paywall
steun ons nu!