Nieuws, Afrika, Samenleving, Politiek, Tunesië, Arabische lente -

Tunis viert verjaardag Arabische Lente met betogingen

In verschillende steden van Tunesië werd zaterdag de eerste verjaardag van de Arabische Lente herdacht. Precies één jaar geleden trad oud-president Zine El Abidine Ben Ali af na dagenlange protesten. Sidi Bouzid, de stad waar alles begon op 17 december, vierde niet mee. De scholen waren daar zelfs open op deze nieuwe feestdag.

maandag 16 januari 2012 09:24
Spread the love

Ter gelegenheid van de eerste verjaardag gaf de Tunesische regering zaterdag 9.000 gevangenen amnestie. Wat een volksfeest moest worden lijkt meer op een betogingensdag waarvoor tienduizend mensen op straat kwamen. Ze protesteerden vooral tegen het hoge werkloosheidcijfer van het land. Twintig procent van de bevolking zit zonder werk: een stijging van zeven procent op één jaar tijd.

Rellen waren er niet, amper enkele scheldwoorden tussen verschillende partijleiders. Politie en leger bleven op afstand. Een stap dichter naar de democratie, alhoewel… Persvrijheid komt nog steeds in het gedrang. Verleden week besliste de nieuwe regering immers zelf wie de hoofdredacteuren moesten worden van verschillende kranten. Niet naar de goesting van de meerderheid van de journalisten. Na een protestactie op straat werd deze nieuwe maatregel diezelfde dag nog geschrapt.

In het westen van het land (Tozeur) waren er zwaardere rellen. Werklozen wierpen brandenden projectielen en stenen naar openbare gebouwen. Op straat werden brandende blokkades opgericht. De revolutie van een jaar geleden heeft tot nu toe geen echte evolutie teweeg gebracht in Tunesië. Toch (nog) niet voor de mens van de straat. Hoe zou het kunnen, amper 3 maanden na de verkiezingen? De vraag blijft toch hoelang de bevolking zich stil zal houden…

Zoals het er nu uitziet is het absoluut niet uitgesloten dat er een tweede revolutie in de maak is. En wat dan? Zondag klaagde de Tunesische pers over de afwezigheid van Europa op deze viering. Geen enkel land had een hoogwaardigheidsbekleder gestuurd.

Van de financiele beloftes voor hulp (van de VS en Frankrijk bvb)  is tot nu toe weinig in huis gekomen. Van feeststemming was er zondag dus niet veel te beleven.

Bekijk een uitgebreide fotoreportage (driehonderd foto’s) via :

http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157628882331579/show/

 

take down
the paywall
steun ons nu!