Nieuws, Afrika, Politiek, Nigeria, Goodluck Jonathan, Occupy Nigeria -

Nigeria: Vastlopende onderhandelingen en harde propaganda

In Nigeria is er nog altijd geen akkoord bereikt tussen de grootste vakbonden en de regering van president Goodluck Jonathan. Via de media wordt er een harde propagandaoorlog gevoerd. Het is hard tegen hard. Er staan voor de komende week ook nieuwe protesten op het programma.

maandag 16 januari 2012 10:30
Spread the love

De Nigeriaanse regering zet met giftige propaganda via de televisiekanalen de massale protesten in Nigeria in een kwaad daglicht. Met enkele aantrekkelijke sociale beloften probeert de regering van president Goodluck Jonathan tevens de bevolking te paaien. Maar president Jonathan staat wel voor een onmogelijke taak. De protesten hebben immers ongezien grote vormen aangenomen en de komende dagen zullen ze nog intenser worden. 

Rally van 2 miljoen in Lagos

Op vrijdag 13 januari protesteerden in Lagos alleen al 2 miljoen mensen. In het park van Ojota werd een grote meeting gehouden. Dat park is nu omgedoopt tot het Freedom park. Het is Occupy Nigeria ten voeten uit.

Overal verschijnen nu ook mensen met een Occupy T-shirt op de protesten in Nigeria. De Nigeriaanse artieste Aduke heeft ook al een prachtige protestsong uitgebracht. Ze zingt dat er naar de stemmen van de massa’s moet geluisterd worden en dat de revolutie in aantocht is. Zoals de Nigerianen dat zien, is de stem van de massa’s de stem van God.

Uit goede bronnen in Nigeria heb ik ook vernomen dat de moslims en christenen meer en meer de handen in elkaar slaan voor uitgesproken vredevolle protesten. Er blijven ook maar nieuwe slagzinnen opduiken zoals ‘kill corruption, not Nigerians’. Het IMF en Wereldbank worden ook zwaar op de korrel genomen.

Sahara reporters laat nu ook demonstranten aan het woord. Zo is er het meisje dat zegt klaar te staan om te sterven voor een beter Nigeria. Bij andere beeldopnames van de protesten roept een wanhopige demonstrant de politiediensten toe om hem neer te schieten. De woede zit er heel diep in.

Onderhandelingen lopen vast

De onderhandelingen tussen de grootste vakbonden National Labor Congress (NLC) en Trade Union Congress (TUC)  en de regering zijn ook opnieuw vastgelopen. De regering weigert de eis van de vakbonden om de brandstofsubsidie volledig terug te herstellen. De vakbonden laten wel nog een opening voor nieuwe onderhandelingen.

Er zou volgens Search Nigeria die via Facebook onafgebroken berichten de wereld instuurt ook al sprake zijn van de split in de vakbonden. PENGANSSAN, één van de vakbonden van de oliewerkers die ermee dreigt de olieproductie stop te zetten, wacht voorlopig af met een shutdown van de olieproductie.

Vanaf maandag staan er ook nieuwe grote betogingen in verschillende grote steden van Nigeria op het programma. De protesten zijn niet meer klein te krijgen. Tijdens de rally in Lagos afgelopen vrijdag riep een vertegenwoordiger van Save Nigeria Group op dat: ‘Eerlijkheid het beste beleid is. Vertel de waarheid en dat de duivel zich moet schamen’. De demonstranten zijn de valse beloften, leugens en de corruptie van de regering hartsgrondig beu.

Er blijven ook maar nieuwe onthullende gegevens binnenstromen. Men hangt de vuile was van de presidentiële huishouding buiten. Met nieuwe cijfers worden zogenaamde grote uitgaven voor de brandstofsubsidie en het dagelijkse gebruik van olie onderuitgehaald. De regering probeert van haar kant de demonstranten te paaien met enkele nieuwe beloftes zoals het uitbetalen van de pensioenen van de oorlogsveteranen van de Biafraanse oorlog.

De regering beloofde ook 1600 transitbussen aan te kopen voor het openbaar vervoer. Maar volgens de in België wonende schrijfster Chika Unigwe is dat in een land van 167 miljoen inwoners slechts een druppel in de oceaan. Dergelijke sociale projecten worden in Nigeria op veelzeggende wijze bestempeld als palliatieve maatregelen.

Jacht op mensenrechtenactivisten en syndicalisten is propaganda

In een wanhoopsdaad om de protesten te onderdrukken heeft volgens Sahara reporters president Jonathan nu ook aan de veiligheidsdiensten (SSS) opgedragen om de mensenrechtenactivisten Femi Falana uit Lagos en Shehu Sanni uit Kaduna te arresteren. Jonathan zou ook de SSS hebben opgedragen om pastor Tunde Bakare uit Lagos en ex-lid van het Huis van afgevaardigden, Dino Melaye te arresteren.

Er zouden ook andere minder bekende Occupy activisten op de wanted list staan. Ze worden er allen van beschuldigd van het organiseren van protesten. Volgens Sahara reporters zou president Jonathan tevens gebruik maken van ex- Nigerdelta militanten om syndicalisten te intimideren. Volgens syndicalisten van PENGANSSAN kreeg ondermeer voorzitter Folorunso Oginni al enkele dreigtelefoontjes.

Femi Falana meldde via Twitter echter dat hij nog steeds vrij rondloopt. Shehu Sanni meldde op Facebook dat hij van een uitgevaardigd arrestatiebevel niets afweet. Hij voegt eraan toe dat de strijd gewoon voort zal gaan. De berichten die Sahara reporters de wereld instuurt zijn dus eigenlijk hoaxen bedoeld als propaganda om nu net de mensenrechtenactivisten en syndicalisten in bescherming te nemen. Door het aan de Nigerianen en wereld te laten weten, is de kans kleiner dat veiligheidsdiensten overgaan tot zware en moordende repressie. De veiligheidsdiensten in Nigeria zijn wat dat betreft niet aan hun proefstuk toe.

Het klopt wel dat de mensenrechtenorganisaties een leidende rol spelen. De protesten worden ook maar slechts ten dele gedragen door de vakbonden. De vakbonden.worden ook niet echt vertrouwd omdat ze met de regering wellicht tot een compromis zullen komen. Alles draait immers om het veiligstellen van de olie in Nigeria.

De massale volksprotesten zijn vooral spontaan uitgebroken. Wat er al twee weken gaande is in Nigeria is vooral het protest van Nigerianen die een ander Nigeria willen. Laat het ook duidelijk zijn dat er (nog) geen sprake is van een revolutie. Er is alleen veel hoop en een moment van waarheid. Alles hangt ervan af hoe de regering verder zal omspringen met de protesten en of de Occupy beweging desondanks de repressie vastberaden is om door te zetten.

Bronnen

Foto’s van protesten in Port Harcourt, Warri, Lagos en Abuja zijn afkomstig van Vanguard

Interview met Chika Unigwe (14 januari 2012), nog te publiceren.

Sahara reporters, Occupy Nigeria: Jonathan orders arrest Femi Falana, Tunde Bakare, Dino Melaye and Shehu Sanni (15 januari 2012)
http://saharareporters.com/news-page/occupy-nigeria-jonathan-orders-arrest-femi-falana-tunde-bakare-dino-melaye-and-shehu-sanni

Sahara reporters, Occupy Nigeria: Lagos 2 million man rally (13 januari 2012), http://saharareporters.com/gallery/photonews-occupy-nigeria-lagos-2-million-man-rally

Sahara reporters, Jonathan hires Asari Dokubo and other Nigerdelta militants threaten labor union leaders (15 januari 2012),  http://saharareporters.com/news-page/jonathan-hires-asari-dokubo-other-niger-delta-militants-threaten-labor-union-leaders

African spotlight, Jonathan, Sambo to spend n1 billion on food in 2012 (20 december 2011),  http://africanspotlight.com/2011/12/jonathan-sambo-to-spend-n1billion-on-food-in-2012-premium-times/

Premium Times, Government to buy one bus for 100000 Nigerians as subsidy palliative (4 januari 2012), http://premiumtimesng.com/index.php/news/3310-government-to-buy-one-bus-for-100_000_nigerians_as_subsidy_palli.html

CHOPCASSAVA – VOICES FROM THE PARK JAN 10th , http://www.youtube.com/watch?v=KkpYUDLaCsM&NR=1&feature=endscreen  (ook met interview met Seun Kuti)

Aduke, Hear The Voice (13 januari 2012),  http://www.youtube.com/watch?v=ZHcYQCZZ-gM

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!