Neonicotinoiden en Bijen

Neonicotinoiden en Bijen

maandag 16 januari 2012 20:49
Spread the love

Recent wetenschappelijk onderzoek bezorgt ons overtuigend bewijs dat de neonicotinoiden van Bayer een belangrijke oorzaak zijn van bijensterfte overal ter wereld. (dus ook in België)

Dit onderzoek: “Multiple Routes of Pesticide Exposure for Honey Bees Living Near Agricultural Fields” van

Christian H. Krupke(1*), Greg J. Hunt(1), Brian D. Eitzer(2), Gladys Andino(1), Krispn Given(1)

(1) Department of Entomology, Purdue University, West Lafayette, Indiana, United States of America

(2) Department of Analytical Chemistry, The Connecticut Agricultural Experiment Station, New Haven, Connecticut, United States of America

…kan je vinden op volgende link:  

http://tinyurl.com/776y97v

Dit belangrijk onderzoek, dat gepubliceerd werd in een gerespecteerd wetenschappelijk tijdschrift, steunt de vermoedens die hierover al jaren bestaan, en toont aan dat neonicotinoiden routinematig in dodelijke dosis worden teruggevonden in stalen van dode bijen, in het stof dat plantmachines verspreiden, in beplantte velden en in paardenbloemen die in de omgeving van zo’n veld groeien.

Hier een onvertaald stukje uit het onderzoek:

“Our results demonstrate that bees are exposed to these compounds and several other agricultural pesticides in several ways throughout the foraging period. During spring, extremely high levels of clothianidin and thiamethoxam were found in planter exhaust material produced during the planting of treated maize seed. We also found neonicotinoids in the soil of each field we sampled, including unplanted fields. Plants visited by foraging bees (dandelions) growing near these fields were found to contain neonicotinoids as well. This indicates deposition of neonicotinoids on the flowers, uptake by the root system, or both. Dead bees collected near hive entrances during the spring sampling period were found to contain clothianidin as well, although whether exposure was oral (consuming pollen) or by contact (soil/planter dust) is unclear. We also detected the insecticide clothianidin in pollen collected by bees and stored in the hive.”

“These findings clarify some of the mechanisms by which honey bees may be exposed to agricultural pesticides throughout the growing season. These results have implications for a wide range of large-scale annual cropping systems that utilize neonicotinoid seed treatments.”

Dit toont duidelijk aan via welke routes onze bijen en andere bestuivende insecten gedood worden, en vraagt om duidelijke actie. Wij dienen sterk aan te dringen op een verbod op het gebruik van deze middelen, omdat nu niet meer beweerd kan worden dat zij “veilig zijn indien correct gebruikt”.  Het betreft clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam, fiprinol en andere neonicotinoiden. Deze stoffen zitten ook in tuinproducten die aan particulieren verkocht worden. (misschien niet in België, dat is me niet bekend momenteel)

Niet alleen de insecten worden bedreigd, maar ook de vogels en reptielen die zich ermee voeden. Dit is belangrijk onderzoek, en we mogen naar mijn mening de kans om effectief deze gevaarlijke stoffen uit ons milieu te verbannen niet voorbij laten gaan.

Daarom vraag ik iedereen om dit bericht wijd te verspreiden, met zoveel mogelijk mensen te bespreken, alle kanalen te benutten om dit in de publieke aandacht te krijgen. Contacteer iedereen die iets te maken heeft met natuurbeheer, milieubescherming, land- en tuinbouw, bijenteelt, … Ik hoop dat op zo’n manier de druk op onze politiekers om dit onmiddellijk te verbieden groot genoeg wordt. Hopelijk zijn er nog bijen over als het zover is!

Ik wil er eveneens op wijzen dat een ander recent onderzoek aantoont dat glyphosate (Roundup) veel giftiger is dan Monsanto ons wil doen geloven. Don Huber, Emeritus Professor aan de Purdue Universiteit in de Verenigde Staten, verbindt in zijn rapport glyphosate met verminderde beschikbaarheid van voedingsstoffen in planten. Hierdoor worden planten ziek, komen vaker nieuwe pathogenen voor, dieren worden ziek en er zijn mogelijke effecten op de menselijke gezondheid…

http://www.i-sis.org.uk/USDA_scientist_reveals_all.php

Luc P.intens

http://hapicultuur.be

take down
the paywall
steun ons nu!