Recordjaar voor investeringen in schone energie
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu -

Recordjaar voor investeringen in schone energie

De wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie klokken in 2011 af op 205 miljard euro. Dat is een nieuw record, 5 procent hoger dan in 2010, zo blijkt uit cijfers van Bloomberg New Energy Finance.

zondag 15 januari 2012 17:11
Spread the love

Het record is opmerkelijk omdat 2011 een erg moeilijk jaar was voor de wereldeconomie en voor hernieuwbare energiebronnen in het bijzonder. De sector krijgt af te rekenen met krimpende winstmarges, dalende aandelenkoersen en moeilijke toegang tot subsidies en leningen.

Zonne-energie

Het zwaartepunt van de investeringen lag in de sector van de zonne-energie, waar de totale investeringen met 36 procent toenamen tot 107,8 miljard euro. Dat is bijna het dubbele van de 59,1 miljard voor windenergie, een daling met 17 procent tegenover vorig jaar.

“De prestatie van zonne-energie is des te indrukwekkend omdat de prijs van fotovoltaïsche panelen met bijna de helft verminderde in 2011, en nu 75 procent lager is dan drie jaar geleden, midden-2008”, zegt Michael Liebreich van Bloomberg New Energy Finance. “De kostprijs daalde, maar het verkochte volume is veel sneller gestegen terwijl de concurrentiepositie toenam tegenover andere bronnen van energie.”

Verenigde Staten

Een andere belangrijke evolutie is dat de Amerikaanse investeringen voor het eerst weer boven die van China klommen. China nam in 2009 de leiderspositie over van de Verenigde Staten en verstevigde die positie in 2010. Maar vorig jaar stegen de Amerikaanse investeringen met 33 procent tot 44,1 miljard euro, terwijl de Chinese investeringen maar met 1 procent groeiden tot 37,4 miljard euro.

Toch waarschuwt Liebreich voor te groot enthousiasme: “Het Amerikaanse cijfer is voor een groot deel te danken aan initiatieven van de overheid en leningen die nu aflopen.”

In Europa stegen de investeringen met 3 procent tot 79,1 miljard euro, met name in zonne-energie en windmolenparken op zee. India was de snelste groeimarkt met een totale sprong van 52 procent, terwijl Brazilië afklokte op een stijging van 15 procent.

Toekomst

“Over het algemeen was 2011 een veel beter jaar voor hernieuwbare energie dan je uit de krantenberichten zou opmaken”, zegt Liebreich. “2012 lijkt een moeilijk jaar te worden, mede door de Europese financiële crisis en de overcapaciteit van de productieketen.”

Toch is de toekomst rooskleurig voor de sector, denkt Liebreich. “We zien een nieuwe generatie technologie op de markt komen, en we verwachten belangrijke mededelingen door enkele van de grootste energiebedrijven en technologiespelers ter wereld, die gebruik zullen maken van de marktomstandigheden om zich te installeren in de sector.”

take down
the paywall
steun ons nu!