Tunesië viert een jaar revolutie

Tunesië viert een jaar revolutie

zaterdag 14 januari 2012 14:35
Spread the love

Precies een jaar geleden maakte Tunesië een einde aan 23 jaar dictatuur van  Ben Ali. Vrijdagavond 14 januari 2010 schreeuwde een eenzame  maar zichtbare gelukkige man* in de Avenue Habib Bourguiba, in Tunis-centrum, “Ben Ali Grab” of  Ben Ali is gevlucht. Hiermee kwam definitief een einde aan 23 jaar repressief bewind.

Voor deze gelegenheid zijn vandaag over heel het land festiviteiten georganiseerd. Verschillende buitenlandse staatshoofden wonen deze festiviteiten bij om hun steun te betuigen aan deze historische ommekeer.

Na de vrije verkiezingen van oktober werd een nieuw parlement, regering en president geïnstalleerd. Het nieuwe parlement is reeds begonnen met het opstellen van een nieuwe grondwet. Voor de nieuwe regering  staat de economische relance bovenaan op de agenda. Het aantrekken van buitenlandse investeerders naar de verarmde regio’s staat hierin centraal. De Europese Unie en enkele Arabische Golfstaten nemen hierin de voortouw. Een geslaagde transisie is van curciaal belang voor de regio, aldus waarnemers.

De verarmde regio’s waar de werkloosheid hoog is,  voeren immers de druk, – via sit-ins, betogingen en stakingen-,  op de regering op om snel resultaten te zien, maar vandaag is het voor velen feest.

*nb: later is gebleken dat deze man Abdelnasser Laouini is, mensenrechten advocaat, jarenlang vervolgt en tweemaal in cel beland  voor zijn verdediging van politieke gevangenen. Tijdens de periode van de opstand verbleef hij voordurend op een andere locatie uit vrees voor zijn leven. De laatste onderduikverblijfplaats was vlakbij de Avenue.

take down
the paywall
steun ons nu!