Zelfverbrandingen in Tibet nemen toe
Nieuws, Tibet -

Zelfverbrandingen in Tibet nemen toe

BEIJING — Deze week is een Tibetaanse "levende boeddha" overleden nadat hij zichzelf uit protest tegen de Chinese overheersing in brand had gestoken. De angst voor meer van deze acties groeit, want nooit eerder voerde zo'n belangrijke monnik een dergelijke actie uit.

vrijdag 13 januari 2012 18:33
Spread the love

Sonam Wangyal, een monnik van begin veertig, is al de derde geestelijke sinds het begin van 2012, en de vijftiende sinds vorig jaar maart, die zichzelf in brand heeft gestoken. Twee van hen waren nonnen. Negen van hen hebben het niet overleefd.

Boeddha

De meeste acties vonden plaats in Aba, in Sichuan, waar een belangrijk Tibetaans klooster staat dat steeds harder wordt aangepakt. Wangyal woonde echter in de noordoostelijke provincie Qinghai, een aanwijzing dat de onrust zich uitbreidt. Bijzonder was ook dat Sonam Wangyal werd gezien als de reïncarnatie van boeddha Sopa en de eerste van die status is die zo is omgekomen. Zelfmoord wordt niet gewaardeerd in het Tibetaanse boeddhisme, maar zelfopoffering voor anderen wel.

Volgens de Chinese staatsnieuwsdienst Xinhua pleegde de man zelfmoord omdat bekend was geworden dat hij een verboden relatie had met een vrouw, maar uit pamfletten die hij verspreidde liet hij weten dat hij handelde “voor Tibet en het geluk van de Tibetanen”. Hij dronk kerosine en gooide het over zich heen, waarna hij zichzelf in brand stak. Volgens Radio Free Asia is zijn lichaam ontploft.

Volgens de Tibetaanse regering in ballingschap in Dharmasala, India, hebben tweeduizend mensen een wake gehouden om zijn lichaam terug te eisen van de politie. Zij zijn op maandag door de politie uiteengedreven, schrijft Tsering Woeser, een Tibetaanse activist en blogger. Volgens de Chinese staatsnieuwsdienst Xinhua zouden ze wel het lichaam hebben teruggekregen.

Doodgeschoten

Begin deze week waren er ook heftige protesten in de provincie Gansu, in het noordwesten van het land, nadat een Tibetaanse man door de politie was doodgeschoten. Volgens Xinhua was dat per ongeluk gebeurd nadat de man iets gestolen had, maar volgens de Internationale Campagne voor Tibet was hij met opzet neergeschoten in een woning van een vriend. Demonstranten vielen vervolgens een politiebureau aan, dat moest worden ontzet met traangas.

Volgens de Chinese regering wil de Dalai Lama met de zelfverbrandingen onrust creëren en gaat het om “terrorisme in vermomming”. Belangrijke bewindspersonen hebben beloofd dat ze het management van de kloosters gaan versterken in de strijd tegen de volgelingen van de Dalai Lama. “Het patriottische en wettige onderwijs onder monniken en nonnen moet versterkt worden”, zeiden ze volgens Xinhua.

Volgens Claude Arpi, de Franse auteur van het boek Het lot van Tibet, weten de autoriteiten zich nog steeds niet goed raad met de situatie. “Ze geloven dat het erger wordt als ze hun greep verslappen.” Veel mensen zijn bezorgd dat de dood van de “levende boeddha” alleen maar zal leiden tot meer protesten en meer repressie. “Hij was een religieuze leider met veel meer reputatie en invloed dan een normale monnik. Zijn dood is anders. Het is een grote schok voor Tibetanen.”

take down
the paywall
steun ons nu!