Bevoorrading via Pakistan gaat NAVO geld kosten
Nieuws, Pakistan -

Bevoorrading via Pakistan gaat NAVO geld kosten

KARACHI — Terwijl de de Pakistaanse regering en het leger verwikkeld zijn in een interne machtsstrijd, blijven de poorten voor het Westen voorlopig gesloten. Containers en voertuigen van de NAVO liggen al weken te wachten in de havens van Karachi.

vrijdag 13 januari 2012 18:37
Spread the love

Op 27 november sloot Pakistan de bevoorradingslijn van de NAVO nadat 24 soldaten waren omgekomen bij een Amerikaanse luchtaanval. In de haven van Karachi liggen tweeduizend containers, in de haven van Kerami nog eens 1700, en honderden militaire voertuigen. Nog een honderden vrachtwagens met NAVO-goederen en benzine zijn intussen weer onderweg naar de haven nadat ze vijf weken zonder resultaat hebben gewacht in Chaman, aan de grens met Afghanistan.

Excuus

Pakistan wil de doorvoer niet meer hervatten zonder op z’n minst een formeel excuus. De Amerikanen weigeren dat. Onderzoek van het Pentagon weet de dood van de soldaten aan communicatiefouten van beide kanten. Het onderzoek is verworpen door Pakistan, dat de voorwaarden voor samenwerking met de NAVO aan het heroverwegen is.

De westerse militairen in Afghanistan lijken wanhopig te worden. Volgens het hoofd van een scheepvaartlijn in Karachi gaat tegenwoordig de meeste bevoorrading via de Noordelijke Distributieroute, via Rusland, en nog maar 25 tot 30 procent via Pakistan. Toch is het gevaarlijk voor de NAVO om helemaal afhankelijk te zijn van de noordelijke route. Elke blokkade daar zou de NAVO kunnen isoleren. Volgens defensieanalist Ikram Sehgal zullen de VS en de NAVO “hun weg door Pakistan heen vechten”. Volgens hem is het een “kwestie van dagen voordat de routes opengaan.”

Niet gratis

Minister van Defensie Chaudhry Ahmad Mukhtar heeft gesuggereerd dat de bevoorradingslijnen weer open kunnen gaan, maar dat er wel een doorvoerheffing zal komen. “Als de bevoorrading wordt hervat, zal dat niet gratis zijn”, zei hij tegen de media. Volgens hem hebben de wegen te lijden onder de vele containers. Nieuwe voorwaarden voor samenwerking met de NAVO worden op dit moment opgesteld door een parlementaire commissie met afgevaardigden uit alle partijen.

Een alliantie van religieuze politieke partijen heeft de regering echter opgeroepen de bevoorradingsroute definitief te beëindigen en uit de oorlog tegen terreur te stappen. Volgens de alliantie is het beter om samen te gaan werken met andere moslimlanden en China.

Intussen wordt de politieke machtsstrijd in Pakistan, tussen de regering van premier Yousuf Raza Gilani en het leger, steeds heviger. De premier heeft voor zaterdag wel een vergadering van de nationale defensiecommissie belegd, zodat beide partijen elkaar voor het eerst sinds de crisis in persoon kunnen ontmoeten. Zij zullen in elk geval de blokkade bespreken.

take down
the paywall
steun ons nu!