foto: Greenpeace
Nieuws, Economie, Milieu, België, Greenpeace, Autosalon, Volkswagen -

IJsberen vallen het Autosalon binnen

Donderdagmiddag op het Autosalon zette een delegatie ijsberen de Volkswagenstand op stelten. Met de actie herinnert Greenpeace eraan dat VW het voortouw neemt in het verzet tegen strengere uitstootnormen voor auto's. Zo draagt de grootste autobouwer van Europa een grote verantwoordelijkheid voor de vernietiging van de Noordpool.

donderdag 12 januari 2012 17:38
Spread the love

De brandstof waarop VW’s weinig efficiënte auto’s rijden, begint namelijk steeds vaker uit het kwetsbare poolgebied te komen

Op de Heizel wordt pijnlijk duidelijk wat het groene imago van Volkswagen echt waard is. (1) Sommige versies van de uitgestalde 2012 Beetle bijvoorbeeld, verbruiken meer dan het originele model uit 1938 (2). “Zuinigere auto’s maken is een belangrijke voorwaarde om de waanzinnige rush op de laatste olie te stoppen”, verklaart Joeri Thijs van de klimaatcampagne bij Greenpeace. “En met de recordhoge benzine- en dieselprijzen is dat ook voor de consument geen overbodige luxe. Maar ondanks zijn groene claims presteert Volkswagen heel middelmatig op het vlak van brandstofverbruik en CO2-uitstoot.”

Daarom bezocht een dertigtal als ijsbeer verklede actievoerders de Volkswagenstand op het Autosalon in Brussel. Verbaasd inspecteerden ze verscheidene modellen, die helemaal niet zo goed blijken te scoren op ecologisch vlak. Ze vragen dat VW de groene leider wordt die het beweert te zijn. “Dan zal Volkswagen zijn verzet moeten laten varen tegen echt ambitieuze CO2-uitstootnormen in Europa en de efficiëntie van zijn modellen aanzienlijk moeten verhogen”, zegt Thijs.

Link met Noordpool

Greenpeace liet in het Autosalon ook een spandoek neer met de boodschap “VW stop destroying the Arctic”, terwijl de bezoekers aan de ingang oog in oog stonden met een levensechte ijsbeer.

Zoals bekend gaan oliemaatschappijen als Shell en BP, aangemoedigd door de hoge olieprijs, steeds verder om de laatste voorraden te ontginnen. Met het smelten van het zee-ijs als gevolg van de klimaatverandering wordt de olie onder de Noordpool toegankelijk en ruiken deze bedrijven hun kans.

Als autoproducenten zoals Volkswagen ons verslaafd houden aan olie en hun modellen slechts met mondjesmaat zuiniger maken, zullen nog meer cowboybedrijven zich in het kwetsbare noordpoolgebied wagen. Hoe meer olie hier wordt opgepompt, hoe meer broeikasgassen er in de atmosfeer belanden en hoe sneller de poolkappen smelten. Dit is een hellend vlak dat niet alleen dieren als de ijsbeer bedreigt, maar uiteindelijk de hele planeet. Het poolijs is namelijk een belangrijke buffer tegen de opwarming van de aarde. (3)

Schadelijke lobby

VW is in België het meest verkochte automerk en de groep staat op het punt om de grootste autobouwer ter wereld te worden. Maar Volkswagen gebruikt zijn machtige positie binnen de sector, in het bijzonder via de Europese Federatie van Autoconstructeurs (ACEA), om ambitieuzere uitstootnormen voor voertuigen in de EU tegen te houden. (4) Het is net die wetgeving die kan helpen om onze afhankelijkheid van olie af te bouwen. (5)

Joeri Thijs en Stien Coessens

Joeri Thijs is verantwoordelijk voor de campagne Transport en Klimaat bij Greenpeace België en Stien Coessens is persverantwoordelijke bij Greenpeace België.

———–

(1) Zie het rapport “De duistere kant van Volkswagen” op www.greenpeace.be/pers/rapporten/Volkswagen-the-Dark-Side

(2) De Beetle 2.0 TSI sport verbruikt 7,7 l/100km, of een uitstoot van 179g CO2/km. Het verbruik van het originele model: 6l/100km.

(3) Lees meer over de problemen met olie-ontginning in het noordpoolgebied (in het Engels): www.greenpeace.org/international/Global/international/publications/climate/2010/ArcticBriefingFINAL.pdf

(4) Top-6 van de mythes die door autobouwers zorgvuldig in stand gehouden worden: http://www.greenpeace.org/belgium/nl/pers/rapporten/Waarom-kunnen-autos-niet-milieuvriendelijker/

(5) Ambitieuze maar haalbare efficiëntienormen voor voertuigen (50g CO2/km voor auto’s en 88g CO2/km voor bestelwagens tegen 2030) zouden het olieverbruik van de Europese transportsector met ongeveer 13% of 1,1 miljoen vaten per dag kunnen doen dalen. Dit stemt ongeveer overeen met het totale olieverbruik van Oostenrijk, Denemarken, Portugal, Noorwegen en Finland samen en zou voor de hele sector in de EU een vermindering van 8% betekenen.

take down
the paywall
steun ons nu!