Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Alcohol, Verkeersveiligheid, Tessenderlo -

Nuchtere bestuurders worden beloond

Op 7 januari vond in Tessenderlo de eerste actie van het jaar plaats van DRIVE Up Safety (DUS), een vzw die zich inzet voor verkeersveiligheid. Samen met de federale politie werd een grootschalige alcoholcontrole uitgevoerd. De vrijwilligers van DUS beloonden nuchtere bestuurders met een 'partypack'.

woensdag 11 januari 2012 12:55
Spread the love

De vzw werd opgericht in 2001 en telt ongeveer honderd jonge vrijwilligers. Met ludieke acties wil DUS jonge weggebruikers aanzetten zich veilig in het verkeer te bewegen. Tijdens de feestmaanden december en januari trekt DUS op pad om bestuurders te sensibiliseren om geen alcohol te drinken als er nog gereden moet worden.

Cadeautjes

De campagne voor 2012 heet ‘Drive Zero Prom’ en zet nuchtere bestuurders in de bloemetjes door ze een partypack aan te bieden na een alcoholcontrole. “Veilige, verantwoorde weggebruikers worden beloond met allerlei leuke cadeautjes om hun goed gedrag in de kijker te zetten”, vertelt Stefan De Craecker, algemeen coördinator van DUS.

De federale politie zakte zaterdagavond in groten getale af naar de E313 ter hoogte van Tessenderlo om een alcoholcontrole uit te voeren. Onder hen bevond zich Rick Cooper, een Nederlandse agent die samen met de Belgische politie de controle ondersteunt. “Het initiatief van DUS beloont mensen voor hun goed gedrag”, vindt Cooper. “De campagnenaam ‘Drive Zero Prom’ past ook goed, want drinken en rijden gaan echt niet samen”.

Nultolerantie

Veel van de gecontroleerde bestuurders bliezen veilig. “Ik ben tegen drinken en rijden, maar één pintje moet wel kunnen”, denkt chauffeur Pascal Defrère. “Het nieuwe wetsvoorstel om de alcoholgrens van 0,5 promille naar 0,2 promille te verlagen, vind ik een goed idee, maar nultolerantie zou nog beter zijn”, zegt John Leurentop, terwijl hij een partypack in ontvangst neemt.

© 2012 – StampMedia – Tekst: Antonino Musso, foto: Maurizio Ciranni

take down
the paywall
steun ons nu!