“Grieks reddingsplan negeert milieu”
Nieuws, Europa, Griekenland -

“Grieks reddingsplan negeert milieu”

In hun antwoord op de Griekse crisis houden de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te weinig rekening met de gevolgen voor het milieu. Dat schrijft het Wereldnatuurfonds in een brief aan IMF-baas Christine Lagarde en Commissievoorzitter Manuel Barroso.

woensdag 11 januari 2012 16:47
Spread the love

Het Wereldnatuurfonds (WWF) benadrukt in de brief dat “de crisis niet alleen haar wortels heeft in wanbeheer van overheidsfinanciën, maar ook een weerspiegeling is van een defect economisch ontwikkelingsmodel dat gebaseerd is op overconsumptie, een ecologisch deficit en uitputting van natuurlijke rijkdommen.”

Griekenland

Specifiek voor Griekenland wijst het WWF op enkele belangrijke ecologische gevolgen voor het economische plan dat door de EU en het IMF gefinancierd wordt. Zo wordt er flink gesnoeid in milieurichtlijnen, ligt de nadruk op grote investeringen waarvan de milieugevolgen niet voldoende worden onderzocht en worden inbreuken op de milieuwetgeving in beschermde gebieden geregulariseerd. Het Griekse “Groene Fonds” wordt geschrapt en overgeheveld naar het staatsbudget.

Het WWF klaagt ook aan dat milieudiensten worden afgeslankt en dat openbare terreinen overhaast verkocht worden. Tot slot bevatten de plannen controversiële steun voor vuile energiebronnen, waaronder steenkool.

Duurzamer

“Al vijftien jaar vraagt het WWF keer op keer dat internationale financiële instellingen, waaronder het IMF, hun leenbeleid zouden herzien en de transitie zouden steunen van landen in nood naar een sociaal en ecologisch duurzame visie. Die oproep is nog urgenter geworden”, zegt Jim Leape, directeur-generaal van het WWF.

De Europese Commissie moet haar rol spelen als beschermer van de Europese verdragen, zegt het WWF. “De Griekse regering zet duurzame ontwikkeling op een zijspoor met steun van het IMF, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank”, oordeelt Demetres Karavellas van WWF in Griekenland. “Het WWF vraagt aan de trojka – het IMF, de EC en de ECB – om die alarmerende trend te erkennen en in de nodige steun te voorzien om Griekenland op een meer duurzaam pad te helpen.”

Kopieën van de brief werden gestuurd naar onder meer de voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi, Europees president Herman Van Rompuy en de Griekse eerste minister Lucas Papademos.

take down
the paywall
steun ons nu!