Canada: VN doet onderzoek naar vermiste inheemse vrouwen
Nieuws, Canada, BANAI -

Canada: VN doet onderzoek naar vermiste inheemse vrouwen

MONTREAL — De Verenigde Naties hebben een onderzoek in gang gezet naar het grote aantal vermiste en vermoorde inheemse vrouwen in Canada. Mensenrechtenorganisaties hopen dat onderzoek ter plaatse uiteindelijk zal helpen het geweld tegen deze vrouwen in te dammen.

woensdag 11 januari 2012 11:31
Spread the love

“We hopen dat er door dit onderzoek positieve initiatieven van de grond komen, zoals hulp voor gezinnen die iemand hebben verloren”, zegt Jeannette Corbiere Lavell, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Vrouwen van Canada (NWAC).

De NWAC en de Canadese Feministische Alliantie voor Internationale Actie (Fafia) hebben bij de VN-Commissie voor de Eliminatie van Discriminatie tegen Vrouwen het verzoek voor het onderzoek ingediend. De NWAC heeft zeshonderd gevallen van verdwijningen en moord gedocumenteerd over de afgelopen dertig jaar.

Overheid faalt

De situatie van de inheemse vrouwen verbetert niet en de Canadese overheid doet te weinig om het probleem aan te pakken, zegt Lavell. “We hebben de Verenigde Naties benaderd omdat de Canadese overheid de zaken onvoldoende onderzoekt en zich niet verdiept in hoe de aanpak beter kan. Hopelijk wordt Canada wakker na het VN-onderzoek.”

De Verenigde Naties pakken het onderzoek tot nu toe echter bescheiden aan. Op 16 december gaf de VN-commissie een persbericht uit waaruit bleek dat tot op heden alleen aan de Canadese regering gevraagd is “mee te werken aan de inventarisatie van verkregen informatie.”

De Commissie heeft nog niet besloten of er ook onderzoek in Canada zelf gedaan zal worden. In dat geval is toestemming van de Canadese regering nodig. Als de VN-commissie een volledig onderzoek gaat doen, zal dat het tweede in zijn soort zijn. Vijf jaar geleden werd zo’n onderzoek uitgevoerd in Mexico.

take down
the paywall
steun ons nu!