© John Moussiaux
Nieuws, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, N-VA, Ludo van campenhout, Open VLD, Alcoholverslaving, Aruba -

Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout gaat afkicken in Aruba

ANTWERPEN - De Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout (N-VA), bevoegd voor Stadsontwikkeling, Sport en Diamant, trekt zich voor drie weken terug uit het stadsbestuur om op de Caraïben te gaan afkicken van zijn alcoholverslaving.

woensdag 11 januari 2012 10:40
Spread the love

Dit gebeurde volgens verscheidene bronnen in de Antwerpse politieke wereld, onder ‘lichte’ druk van N-VA-voorzitter Bart De Wever, die blijkbaar liever met nuchtere mandatarissen naar de gemeenteraadsverkiezingen wil trekken.

Officieel liet de N-VA-voorzitter echter alleen weten dat hij de beslissing van de schepen steunt en de intenties van de man als moedig ervaart. Van Campenhout, die in 2010 uit de Open VLD stapte wegens een conflict met Open VLD-voorzitter Alexander De Croo over de Oosterweelverbinding, sloot zich vorig jaar aan bij de N-VA. Hij zal straks de N-VA-lijst in Antwerpen duwen en is voor de partij van Bart De Wever in de strijd om ‘t Schoon Verdiep, zodoende een belangrijke pion.

Den Bengel

De alcoholverslaving van Ludo Van Campenhout is in de Antwerpse politiek niet eens een publiek geheim en sleept al jaren aan. Onlangs nog, tijdens de kerstvakantie, moest hij na het zeer snel consumeren van een indrukwekkend aantal wittekes in zijn stamcafé, Den Bengel, op de Grote Markt nabij het stadhuis, door zijn chauffeur afgevoerd worden.

De schepen werd trouwens vanwege zijn drankzucht in het verleden al meermaals door horeca-uitbaters in de omgeving van het stadhuis buitengezet. Bovendien wordt Den Bengel, onder de lokale politieke journalisten al sedert zijn aanstelling als schepen in 2003 veelzeggend ‘het kabinet Van Campenhout’ genoemd. Daar zullen ze hem nu een tijdje moeten missen.

Verveeld

De politieke partijen van de meerderheid zitten verveeld met de zaak, maar respecteren het wel dat de schepen iets aan zijn verslaving wil doen. Zelfs fractievoorzitter Filip Dewinter van oppositiepartij Vlaams Belang toont zich mild en wenst de schepen een spoedig herstel toe.

Anders klinkt het echter bij het kabinetspersoneel van de schepen dat al vele jaren – naar eigen zeggen – met een dronkaard moet werken. En ook bij het stadspersoneel is er veel ongenoegen over de tolerantie rond zijn alcoholverslaving waarop Van Campenhout ruim mocht rekenen: “Als wij dronken op het werk verschijnen, riskeren wij onmiddellijk ontslagen te worden. En ik denk ook niet dat wij het moeten proberen tijdens de werkuren in Den Bengel of Den Engel op te duiken. Je kan ervan op aan dat daar zeer strenge sancties op zullen volgen”, zegt een stadsbediende.

“Niet dat de man zijn werk niet kon doen, maar het is duidelijk dat het moeilijk werken is met een baas die drinkt, al is het maar door de veelvuldige afwezigheden, wat toch kwaad bloed zet onder het personeel waarvan verwacht wordt dat het zijn werk correct, stipt, snel en liefst nuchter uitvoert. Daardoor is het verscheidene keren voorgekomen dat dossiers te lang bleven liggen. Persoonlijk vind ik dat men van hogerhand sneller had moeten ingrijpen.”

Totskop

Woordvoerder van de schepen, Paul De Wit, tracht de kritiek over de problemen van zijn opdrachtgever wat te temperen: “Ludo heeft het als emotioneel mens erg moeilijk gehad met zijn afscheid van de Open VLD waar hij 28 jaar lang lid van was. Hij is ook nog steeds in een vechtscheiding verwikkeld met zijn eerste vrouw, zodat ook zijn tweede huwelijk zwaar onder druk is komen te staan. Vorig jaar overleed zijn vader Willy, die het volkscafé Totskop in Merksem uitbaatte. In feite zit hij er gewoon door en gezien zijn afkomst als zoon van een cafébaas is het niet zo onlogisch dat hij naar de drank grijpt, het zit wat in hem ingebakken hé. En daar wil hij echt wel iets aan doen.”

Aruba

Toch gaat Van Campenhout zich op Aruba niet laten opnemen in een ontwenningskliniek. “Hij zal in een vakantiestemming onder professionele begeleiding aan zijn problemen werken. Zijn lichaam is op. Hij moet terug gezond worden en vooral uitrusten. In het voorjaar wil hij de marathon van Antwerpen lopen. In die zin hoop ik dat de kritiek luwt en dat hij opnieuw als een ‘normaal’ mens kan functioneren”, aldus Paul De Wit.

Ironisch

Van Campenhout is na de burgemeester van Moerbeke, Filip Marin (Open VLD) en Ludwig Vandenhove (SP.A), burgemeester van Sint-Truiden, de derde politicus op rij die recent in opspraak komt wegens alcoholmisbruik.

De bevoegdheden van Ludo Van Campenhout worden tijdens zijn afwezigheid overgenomen door schepen voor Financiën en Dierenwelzijn Luc Bungeneers (Open VLD). Ironisch genoeg, moet nu precies de partij waar Van Campenhout in 2010 met veel ruzie vertrok, zijn kabinet een poosje gaan leiden.

Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) wenste niet te reageren op de zaak, anders dan CD&V-fractieleider Suzette Verhoeven, die de schepen een spoedig herstel toewenst. De toekomstige lijsttrekker van Groen!, Meryem Almaci, betreurt dat het zo ver moest komen: “Ik gun hem de tijd om zich te herpakken. Maar het is in ieder geval alleszins beter dat hij op dit moment geen deel meer uitmaakt van het beleid”.

Tweede kans

En daar is iedereen het unaniem over eens. De algemene tendens is dan ook dat de schepen van zijn politieke vrienden en rivalen een tweede kans krijgt. Jawel, vijf jaar geleden moest hij er ook voor een paar weken tussenuit. Alcohol en politiek: voor Van Campenhout is het blijkbaar een moeizame en gevaarlijke combinatie.

take down
the paywall
steun ons nu!