Waarschuwing! Wat volgt is een mening!
Waarschuwing, Mening -

Waarschuwing! Wat volgt is een mening!

maandag 9 januari 2012 18:02
Spread the love

WAARSCHUWING!! Wat volgt is een MENING! Daarom NIET de enige echte WAARHEID, want die heb ik niet in pacht. Lees deze blog dus alsjeblieft niet als zijnde mijn enige echte verkondiging van mijn enige echte overtuigde waarheid. Lees deze en al mijn andere bijdragen als een momentopname van een mening, gebaseerd op wat ik op dat moment aan inzichten heb vergaard. Deze mening is voor herziening vatbaar. Het is zelfs mijn grote wens dat ikzelf door positief geformuleerde reacties op mijn schrijfsels tot diepere inzichten kom, mijn mening kan verfijnen en indien nodig zelfs bijstellen. En dat uiteraard ook de lezers van zowel mijn mening als de reacties daarop tot andere inzichten komen.

De waarschuwing hierboven zou – in het verlengde van de ‘warning – explicit lyrics’ stickertjes op cd’s – boven iedere blog en bij uitbreiding column kunnen komen. Waarom? Omdat het mij opvalt dat bloggers en columnisten meer en meer aangevallen worden op het hebben van een mening. Of specifieker, het verkondigen van die mening als de enige echte waarheid. Ikzelf heb al enkele reacties in die zin gehad en deze ook al bij vele anderen gelezen.

Ik vermoed dat dit het resultaat is van de veelal anonieme reactiecultuur die de laatste jaren opgang maakte. Het internet heeft ervoor gezorgd dat mensen veel sneller, gemakkelijker en goedkoper informatie op de wereld kunnen loslaten. Maar ook dat de controle op deze informatie wegvalt. De filter van een redactie is op het internet vaak afwezig. Bovendien is het ook heel eenvoudig om onder een pseudoniem of volstrekt anoniem bijdragen te versturen en reacties te plaatsen. Niets zo gemakkelijk en verleidelijk als onder een schuilnaam iets of iemand tot op de grond afbreken, opruiende taal spuien of klinkklare onzin de wereld insturen.

Natuurlijk weet je als blogger – en zeker als je jezelf niet achter anonimiteit verschuilt – dat je je aan dit soort praktijken blootstelt. Hoge bomen vangen veel wind. Maar dat neemt niet weg dat je dit mag aanklagen. Dat je mensen mag verantwoordelijk stellen voor hun reacties, net zoals zij jou verantwoordelijk mogen stellen voor wat je als blogger poneert. Want wat is een blog anders dan de hedendaagse, digitale vorm van een toespraak in Speakers’ Corner, in het Londense Hyde Park of elders in de wereld? Waar sprekers vanop een zeepkist hun mening delen met de luisteraars en er in het beste geval een positieve interactie tussen spreker en toehoorders ontstaat?

Soms loopt het digitale getouwtrek echt de spuitgaten uit. Ik heb onlangs een reactie op een van mijn blogs woordelijk zien verschijnen als lezersbrief in een tijdschrift. De schrijver/kopieerder klaagde de wildgroei van blogs en meningen op het internet aan maar voegde aan de oorspronkelijke tekst nog toe dat hij de anonimiteit van die meningen hekelt. En dat terwijl hij zelf zijn al dan niet geplagieerd stukje proza ondertekende met een pseudoniem. Te gek voor woorden. En ironisch genoeg zijn reacties op meningen ook meningen. Wiens mening het is dat er teveel meningen zijn, zou dan bijgevolg ook geen reactie met die boodschap mogen plaatsen…

Alle gekheid op een stokje, deze blog is – zoals de meeste van mijn schrijfsels – geboren uit een verontwaardiging en vooral bedoeld als oproep naar redelijkheid, wederzijds respect en tact. Daarmee komen we al een heel eind, denk ik.

Tot slot nog enkele tips. Wil je geen meningen voorgeschoteld krijgen? Heel simpel: lees ze niet! Dan hoef je ook niet te reageren. Wil je wel meningen lezen, begin dan met alles grondig te lezen, inclusief reacties. Wees kritisch maar sta er ook voor open. Ga ervan uit dat geen enkele schrijver de waarheid in pacht heeft. Wij zijn mensen en per definitie feilbaar. Zie het ook als een momentopname, geen sluitstuk. Laat je overtuigen door argumenten of reageer met argumenten om jouw mening weer te geven. Informeer je grondig, ook al ben je geen expert. Maak je liefst kenbaar onder je echte naam, tenzij dat door omstandigheden niet mogelijk zou zijn. En laat je niet verleiden tot platvloerse beledigingen en negativiteit. Daar schiet niemand mee op.

WAARSCHUWING!! Wat voorafging was een MENING! Daarom NIET de enige echte WAARHEID 😉

take down
the paywall
steun ons nu!