Nieuws, Afrika, Milieu, Kameroen -

Kameroeners grijpen terug naar ‘veilige’ bananenbladeren

YAOUNDÉ - Veel straatventers in Kameroen wikkelen hun fufu en andere lekkernijen weer net als vroeger in bananenbladeren in plaats van in het handiger plastic. Dat is het gevolg van radiocampagnes die verbruikers wijzen op giftige stoffen die in het eten kunnen belanden via verpakkingen uit kunststof.

maandag 9 januari 2012 19:26
Spread the love

“Bananenbladeren zijn puur natuur en sluiten aan bij onze traditie”, zegt Maya Stella, een restauranthouder in de hoofdstad Yaoundé. De fufu (een stevige brij uit cassave-, yam- of maïsmeel) die ze haar klanten aanbiedt, zit voortaan weer in een groen jasje uit bananenbladeren.

Bananenbladeren lijken wel ontworpen als verpakkingsmateriaal: ze zijn lekker groot en op de gladde washuid die ze bedekt, blijft eten nauwelijks kleven. Bovendien zijn de bladeren in Kameroen overal te vinden en groeien ze sneller dan je ze kan plukken.

Plastic is handiger, en daarom verdwenen de bananenbladeren de laatste jaren op veel plaatsen uit het straatbeeld. Maar nu is de trend gekeerd.

Radiostations in Kameroen voeren al een tijdje campagne tegen het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal voor voedsel. In plaatsen als Oku in de Noordwestelijke regio is de respons van luisteraars massaal.

Ook Stella heeft zo’n uitzending gehoord. “Ik hoorde dat plastic kanker kan verwekken. En ik moet mijn klanten toch beschermen?”

Weekmakers

De waarschuwingen komen onder meer van Maurice Dikonta, onderzoeker en docent chemie aan de Universiteit van Yaoundé 1. Dikonta houdt zich al vijftien jaar bezig met de eigenschappen van plastic en polymeren. Hij wijst onder meer op het gevaar van sommige weekmakers, giftige toevoegsels die plastic zachter en minder broos maken. In sommige omstandigheden en vooral als eten in een plastic verpakking wordt opgewarmd, verhuist een deel van die weekmakers van de verpakking naar het voedsel, legt Dikonta uit.

Henry Besong, een arts van de Hope Clinic in Yaoundé, waarschuwt ook voor Bisfenol A, een ander verdacht additief dat in plasticsoorten voorkomt waaruit onder meer zuigflessen en waterflessen worden gemaakt. Volgens Besong kan Bisfenol A borstkanker en verminderde vruchtbaarheid bij mannen veroorzaken.

China heeft om die reden in juni vorig jaar het gebruik van Bisfenol A bij de productie van zuigflessen verboden. Ook de EU en landen als Brazilië, Canada, Costa Rica en Turkije  hebben sommige producten die Bisfenol A bevatten al verboden of de verkoop ervan beperkt. Als eerste Afrikaanse land is Zuid-Afrika dat voorbeeld gevolgd. De Amerikaanse overheid denkt ook na over maatregelen om het gebruik van Bisfenol A in verpakkingsmateriaal voor voedsel aan banden te leggen.

Milieuvriendelijk en lekker

In Kameroen steunt de overheid alvast de terugkeer naar het traditionele verpakkingsmateriaal. “Plastic vervuilt het milieu als het niet goed wordt opgeruimd, terwijl je bananenbladeren gewoon overal mag wegwerpen”, zegt Patrick Akwa, secretaris-generaal van het ministerie van Milieu en Duurzame Ontwikkeling.    

Bananenbladeren zijn niet alleen beter voor mens en milieu, ze maken het eten ook lekkerder, zeggen de voorstanders. “Voedsel krijgt echt een heerlijke toets als het in bladeren wordt gewikkeld”, zegt Agatha Tanya, een docent voedingsleer aan de Universiteit van Yaoundé 1.

Maar er is nog veel weerstand tegen de comeback van bananenbladeren. Dikonta geeft toe dat zelfs zijn eigen vrouw geen oor heeft voor zijn waarschuwingen. “Ze vindt dat eten er aantrekkelijker uitziet als het in plastic is verpakt.”

take down
the paywall
steun ons nu!