China bereidt zich voor op somber Jaar van de Draak
Nieuws -

China bereidt zich voor op somber Jaar van de Draak

LONDEN - China bereidt zich voor op het Jaar van de Draak. Het Chinese Nieuwjaar vindt op 23 januari plaats. Velen voorspellen een somber jaar voor de economie. Bovenop die onzekerheid komt een belangrijke machtswissel in China.

maandag 9 januari 2012 16:47
Spread the love

“Het is perfect mogelijk dat we in 2012-2013 het derde hoofdstuk van de economische wereldcrisis krijgen, na de Amerikaanse kredietcrisis in 2008 en de Europese schuldencrisis in 2010-2011”, zegt Mei Xinyu, een gerespecteerd adviseur handelszaken van de Chinese regering.

Inflatie

“De opkomende economieën zouden wel eens in het oog van de storm terecht kunnen komen. Ze zijn kwetsbaar door hun inherente instabiliteit maar ook omdat economische grootmachten door de recente crisis hun groei zullen proberen aan te houden.”

Dat gebeurt net op een moment dat China aan een periode van tragere groei is begonnen, met verslappende uitvoer (door de verminderde vraag vanuit de eurozone), instortende vastgoedprijzen, zware schulden bij lokale besturen en wijdverspreide vrees voor inflatie.
De Chinese leiders hebben er al voor gewaarschuwd dat de tweede grootste economie ter wereld een “extreem somber en gecompliceerd” 2012 tegemoet gaat: de wereldeconomie stevent af op een double-dip recessie (een recessie na een kortstondig herstel) en de groeiende schuldencrisis in de eurozone maakt het lot van China’s grootste handelspartner onzeker.

Machtswissels

Bovenop die onzekerheid komen de machtswissels dit jaar en volgend jaar in de Communistische Partij, de regeringsorganen en het leger. De vorige keer dat dit gebeurde was in 2002-2003; het was toen de eerste keer dat het communistische land een vreedzame machtswissel kon realiseren.

Op de koop toe vinden dit jaar presidentsverkiezingen plaats in de Verenigde Staten. Als Barack Obama het niet haalt, kan dat de relatie tussen de VS en China grondig veranderen. Van een Republikeinse president verwacht China een veel stuggere houding inzake handel.

Xi Jinping

Maar de grootste uitdaging voor Beijing blijft de binnenlandse situatie. De regering probeert sociale onrust in te perken met het oog op de machtswissel in de partij.

President en partijhoofd Hu Jintao – die sociale harmonie stimuleerde maar politieke hervormingen afremde – is van plan zich terug te trekken, net zoals premier Wen Jiabao.
Beide leiders hebben de reputatie voorzichtig te zijn. Ze hebben niet het charisma en de durf van voormalige leiders zoals Zhu Rongji. De kans is groot dat hun opvolgers even voorzichtig zullen zijn en de partij voor bedreigingen zullen behoeden.

Vicepresident Xi Jinping, de gedoodverfde opvolger van Hu Jintao, heeft net harde maatregelen gevraagd om studenten en jonge docenten ideologisch in het gareel te houden, de groep die in 1989 het vreedzame protest leidde dat eindigde met het bloedbad op het Tian’anmenplein.

Xi’s oproep kwam er nauwelijks enkele dagen nadat Hu Jintao een toespraak had gepubliceerd waarin hij waarschuwde voor westerse pogingen om China cultureel en ideologisch te domineren.

take down
the paywall
steun ons nu!