Gaza gaat massaal olijfbomen planten
Verslag, Nieuws, Wereld, Gaza, Watmet -

Gaza gaat massaal olijfbomen planten

GAZA-STAD — Het ministerie van Landbouw in Gaza gaat massaal olijfbomen planten. Die moeten de bomen vervangen die door Israëlische militaire operaties zijn vernietigd.

zondag 8 januari 2012 15:51
Spread the love

“We hebben een olijfboomarboretum opgezet dat ons in staat moet stellen om een miljoen olijfbomen te planten in de Gazastrook, vooral in de bufferzone die zo zwaar is vernietigd”, zegt Ahmad Fatayar van het ministerie van Landbouw.

De olijfbomen kunnen overleven in moeilijke omstandigheden en kunnen in straten, op schoolpleinen en voor huizen geplant worden, zegt Fatayar. Voor een gemiddelde Palestijnse familie van acht personen “volstaan twee of drie olijfbomen om in de olie en olijven te voorzien die men jaarlijks consumeert.”

De olijfboom heeft niet alleen praktisch nut, “Palestijnen beschouwen hem ook als een symbool voor hun land, een symbool van onafhankelijkheid, vrede en waardigheid”, zegt Ahmed Sourani van het Palestijnse Landbouwhulpcomité (PARC).

Intifada

“De moeilijke tijden hebben we overleefd dankzij olijfolie”, zegt Sourani. “Tijdens de laatste oorlog konden veel mensen hun huis niet uit, ze hadden alleen maar brood en olijfolie om die langere periodes door te komen.”

Zelfs tijdens de eerste intifada (Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting) waren olijven en olijfolie van vitaal belang. “Vele duizenden zeer arme Palestijnse families konden erdoor overleven”, herinnert Sourani zich. “Wanneer het Israëlische leger een uitgangsverbod oplegt, is het onze belangrijkste voedselbron. De meeste leerlingen nemen broodjes met za’atar (wilde tijm) en olijfolie mee naar school.”

112.000 olijfbomen vernietigd

Israël heeft het al jaren op deze voedselbron gemunt. In november 2008 meldde Oxfam dat sinds 2000 al 112.000 olijfbomen waren vernietigd in de Gazastrook.

“Volgens de Israëlische autoriteiten is de bufferzone, een door Israël opgelegde zone waar Palestijnen niet mogen komen, 300 meter breed vanaf de Groene Lijn tussen Gaza en Israël”, zegt Sourani. “Maar in werkelijkheid is ze meer dan 600 meter breed en beslaat ze 30 procent van Gaza’s landbouwoppervlakte.”

De VN ontdekten zones met grensstroken die over een breedte van 2 kilometer ontoegankelijk zijn omdat Israël ze beschiet, met granaten bestookt of er binnendringt.

Volgens het PARC is meer dan 42 procent van de landbouwgebied in de Gazastrook vernield door Israëlische militaire operaties. Alleen al de laatste oorlog vernietigde tot 60 procent van Gaza’s landbouwindustrie, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Westelijke Jordaanoever

In de Gazastrook wonen 1,6 miljoen mensen op 365 vierkante kilometer. Vroeger kwamen veel olijven en olijfolie van de Westelijke Jordaanoever. Maar volgens een rapport dat Oxfam in 2010 publiceerde, heeft “de Israëlische blokkade van de Gazastrook de invoer van olijven en olijfolie uit de Westelijke Jordaanoever aanzienlijk geraakt.” Het signaleerde dat steeds meer goedkope olie werd ingevoerd waarvan de vervaldatum was bereikt.

“De hoeveelheid die van de Westelijke Jordaanoever komt, is klein”, zegt Sourani. “De rest komt van Libanon, Egypte en Spanje. Maar we geven nog steeds de voorkeur aan olijfolie uit Palestina, aan Soeri, de favoriete olijfboom en olijfolie, die nog uit de Romeinse tijden stamt.”

Dadelpalmen

Het ministerie van Landbouw gaat niet alleen olijfbomen planten. Het heeft gelijkaardige plannen met dadelpalmen. “Een kiemplant brengt na ongeveer zeven jaar een vruchtdragende palmboom en tien andere kiemplanten voort”, zegt Fatayar. “Tien kiemplanten brengen zeven jaar later tien productieve palmen en honderd kiemplanten voort.”

Tegen 2020 wil het ministerie de kaap van drie miljoenen kiemplanten ronden. Dadelpalmen zijn nuttig voor voedsel-, textiel- en papierproductie en voor de veeteelt (veevoeder).

– – – – – – – –
Auteur: Eva Bartlett

take down
the paywall
steun ons nu!