Fidel Castro was even dood volgens Twitter
Verslag, Nieuws, Wereld -

Fidel Castro was even dood volgens Twitter

De voorbije dagen circuleerde het hardnekkige gerucht dat de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro overleden was. Het bericht verspreidde zich razendsnel via Twitter.

zondag 8 januari 2012 11:05
Spread the love

Het bericht dat Fidel Castro dood was, dook begin deze week op. Dat gebeurde via Twitter, de populaire microblogsite die steeds meer bekend staat om de snelle verspreiding van nieuwsberichten.

In geen tijd ging het bericht de wereld rond. Op een gegeven ogenblik was het zelfs het op drie na populairste onderwerp op Twitter.

Uiteindelijk bleek er niets van aan te zijn. Onder meer Cubadebate, een website die door de Cubaanse overheid wordt gecontroleerd, meldde dat Castro nog springlevend was. De voormalige president zelf moest om de Twitterberichten lachen, meldde Yohandry Fontana, een blogger die als een aanhanger van Castro bekend staat.

De 85-jarige Castro heeft al enkele jaren gezondheidsproblemen. In 2006 onderging hij een zware ingreep. Twee jaar later volgde zijn broer Raúl hem op als president.

Spaanse twitteraar

De Cubaanse overheid kon niet lachen met het bericht over Fidel Castro’s dood. Volgens Havana vond het bericht zijn oorsprong bij een Spaanse twitteraar, David Fernández (op Twitter bekend als @Naroh).

Ook Twitter zelf kreeg ervan langs. Volgens Cubadebate had Twitter moeten ingrijpen.

Fernández zelf ontkent niet dat hij veel over de dood van Fidel Castro heeft getweet maar zegt dat het allereerste bericht niet van hem kwam. Hij zegt dat hij pas over Castro’s dood begon te tweeten toen het bericht al populair was op Twitter.

Twitter grijpt nooit in in de enorme berichtenstroom die het genereert. Dat zit niet alleen Havana dwars. Ook Washington is bezorgd over het gebruik van de microblogdienst voor terreurdoeleinden in Afghanistan en Somalië.

take down
the paywall
steun ons nu!