Theatergezelschap Sermoen speelt Big Shoot van Koffi Kwahulé

vrijdag 6 januari 2012 16:15
Spread the love

In Noorwegen schiet Brevic wild om zich heen, in Luik slaan de stoppen door bij een jongeman. Wat bezielt hen? Zit het geweld in elk van ons of staat het ver van ons af? Deze vragen stellen de makers van Sermoen in hun nieuwste voorstelling Big Shoot, die op donderdag 12 januari in première gaat in ccBe. Big Shoot is een tekst van de Afrikaanse auteur Koffi Kwahulé. Het is een zenuwslopende dialoog waarin het mannelijk geweld dat onze wereld beheerst, genadeloos wordt blootgelegd.

Koffi Kwahulé
De teksten van Kwahulé (°1956, Ivoorkust) werden nog maar zelden gespeeld in Vlaanderen en dat vindt Sermoen geheel onterecht. Internationaal gezien is Kwahulé één van de populairste hedendaagse toneelauteurs. In 1999 schreef Kwahulé Big Shoot na een bezoek aan Rwanda. Daar kwamen in 1994 in een tijdspanne van honderd dagen naar schatting 850.000 mensen om het leven door geweld. De dialoog tussen een beul en zijn slachtoffer, die wordt weergegeven op de scène, verwijst echter nergens rechtstreeks naar een bepaalde historische context, maar bevraagt de plaats die geweld inneemt in onze samenleving. In een vlechtwerk van betekenissen vormt het verhaal van Kaïn en Abel het brandpunt van het drama, een mythe die diep in ons collectief bewustzijn verweven zit.

Sermoen
Het gezelschap is gefascineerd door Big Shoot. Het stuk geeft de makers de kans om op zoek te gaan naar de drijfveren van geweld. Sermoen heeft dan ook een voorliefde voor stukken die de mens in zijn schemerzone erkent en hem weergeeft in zijn permanente zoektocht naar een vorm van zingeving. Die voorliefde was alvast terug te vinden in de stukken die Sermoen in het recente verleden heeft gebracht: Disco Pigs van Enda Walsh (2007), Food Chain van Nicky Silver (2007) en Blasted van Sarah Kane (geselecteerd voor Jong Theaterwerk door Theater aan Zee 2010), maar ook in Caligula van Albert Camus, een productie die de makers van Sermoen vorig seizoen realiseerden bij HETPALEIS in Antwerpen.

All that jazz
De schriftuur van Kwahulé getuigt van een grote invloed van de klankrijkdom en de ritmestructuren van de jazzmuziek. Stan Vangheluwe en Thomas De Smedt componeerden klanken en muziek die de kijker/luisteraar voorbereiden en begeleiden bij het ontvangen van het woord. In dat opzicht kunnen we Big Shoot  als een jazz-duet lezen. Of is het een kwartet, met de soundscape als derde en de toeschouwer als vierde speler?

De voorstelling wordt op 12 en 13 januari gespeeld in ccBe (Berchem) en op 20 & 21 januari in de Minardschouwburg (Gent).
Sermoen ontvangt voor Big Shoot projectsubsidie van de Provincie Oost-Vlaanderen en van het ministerie van cultuur van de Vlaamse gemeenschap. Met dank aan Stad Gent, CC Berchem en Huis Mortier.
Voor meer info zie www.sermoen.be of breng een bezoekje aan onze facebookpagina.

Tekst Koffi Kwahulé | Vertaling & Regie Simon De Vos | Spel Philippe Annaert & Jorre Vandenbussche | Muziek Stan Vangheluwe & Thomas De Smedt | Kostuums Veerle Hasselman | Scenografie Katleen Vinck | Productie Barbara Beausaert

take down
the paywall
steun ons nu!