Verslag, Nieuws, Europa, België -

‘Breng ons tegen maandagmorgen 2 miljard extra besparingen of anders…’

Volgens de Europese Commissie overschat de regering-Di Rupo de opbrengst van de strijd tegen fiscale fraude en de inperking van de notionele interestaftrek. Di Rupo houdt er ook geen rekening mee dat hard saneren de economie doet krimpen. Dus... moet er nog wat harder bespaard worden. Tegen maandagmorgen moet Di Rupo op zoek naar 2 miljard euro.

vrijdag 6 januari 2012 18:15
Spread the love

“Dear Steven”, zo begint de brief van Europees Commissaris Olli Rehn aan de Belgische minister van Financiën Vanackere. Bij de Europese Commissie zijn ze best wel familiair. De boodschap zelf is iets minder vriendelijk. De Belgische regering krijgt tot maandagmorgen de tijd om 1,2 tot 2 miljard euro extra besparingen te zoeken.

Als dat niet kan, mag de regering ook gewoon een deel van de uitgaven bevriezen tot ze weet waar er nog gehakt kan worden in de uitgaven. Zo kan België een boete van 700 miljoen euro vermijden.

Die extra besparingen moeten er komen om het begrotingstekort op 2,8 procent te laten uitkomen. De Europese Commissie berekende dat het tekort nu 3,25 procent zal bedragen. Dat komt omdat de Belgische regering de opbrengst van een aantal maatregelen overschat. Het gaat volgens de Europese Commissie om de inperking van de notionele interestaftrek, de hogere belastingen op interesten en dividenden, een deel van de besparingen in de gezondheidszorg en de strijd tegen fiscale fraude.    

Daarbovenop hield de regering-Di Rupo ook geen rekening met de impact van de maatregelen op de groei. Wie snoeit op een moment dat de economie naar adem hapt, versterkt de economische krimp. Dat is common sense onder nuchtere economen (nee, daarvan vindt u er bijna geen in Vlaanderen) en wordt nu ook door de Europese Commissie erkend.

De groei zal vertragen door de besparingen, zo staat het letterlijk in de brief van eurocommissaris Olli Rehn. Wat de Europese Commissie niet belet om extra besparingen te eisen. Het is het recept dat eerder Griekenland over de rand van de afgrond bracht en in Spanje de werkloosheid deed pieken tot 23 procent.

Naast die extra 2 miljard euro zal de regering in het voorjaar bij de begrotingscontrole op zoek moeten naar extra miljarden. De regering gaat immers uit van een groei van 0,8 procent. Door de barre economische conjunctuur zal dat wellicht een pak minder zijn.

Het is wel opmerkelijk dat de regering net de maatregelen voor bedrijven, vermogens en fraudeurs heeft overschat. De hervorming van de notionele interestaftrek zal dus geen 1,6 miljard euro opleveren. Dat fiscale snoepje voor grote bedrijven zou aanvankelijk maar 566 miljoen euro kosten. In 2009 was de kostprijs al opgelopen tot 5,8 miljard euro.

Ook de strijd tegen fiscale fraude en de hogere belasting op dividenden zal dus minder opbrengen dan de regering beweert.

Het wordt nu uitkijken wat de regering zal doen. Tot nu toe heeft ze trouw de dictaten van de Europese Commissie gevolgd. Zal er extra bespaard worden en vooral hoe zal dat gebeuren? Gaat de regering toch proberen het voorziene bedrag te halen bij de fraudeurs en de multinationals? Of wordt er weer gekeken naar de uitkeringen en de pensioenen?

take down
the paywall
steun ons nu!