Militaire bewind Egypte snoert mensenrechtenorganisaties de mond
Verslag, Nieuws, Wereld, Egypte -

Militaire bewind Egypte snoert mensenrechtenorganisaties de mond

CAIRO — Het militaire bewind in Egypte valt kantoren van mensenrechtenorganisaties en pro-democratiegroepen binnen omdat die ongeautoriseerd geld uit het buitenland zouden ontvangen. Mensenrechtenorganisaties beweren dat het bewind critici de mond wil snoeren.

donderdag 5 januari 2012 17:45
Spread the love

“Het doel van deze campagne is duidelijk, het leger wil ons de mond snoeren zodat we schendingen van de mensenrechten niet meer aan de kaak kunnen stellen”, zegt het Arabische Netwerk voor Mensenrechten (Anhri) in een verklaring.

De Egyptische veiligheidsdiensten vielen vorige week de kantoren binnen van minstens zes niet-gouvernementele organisaties. Het ging onder meer om het Arabische Centrum voor Onafhankelijkheid van de Rechtelijke Macht en Advocatuur (Acijlp) en het Budgettaire en Mensenrechtenobservatorium (Bahro), twee ngo’s in Cairo die bewijs verzamelen over corruptie en mensenrechtenschendingen door het Egyptische militaire bewind.

Er werden ook mobiele telefoons, laptops en documenten in beslag genomen bij het kantoor van de Duitse Konrad-Adenauer Stichting en drie Amerikaanse organisaties: het National Democratic Institute (NDI), het International Republican Institute (IRI) en Freedom House. De groepen, die zich bezighouden met mensenrechten en democratie, spelen ook een rol als waarnemer bij de Egyptische verkiezingen.

Escalatie van repressie

David Kramer, voorzitter van Freedom House, noemt de invallen “een escalatie van repressie die we zelfs onder Moebarak niet gezien hebben.” Hij beschuldigt de Hoge Raad van de Gewapende Strijdkrachten (SCAF), die sinds februari het land bestuurt, van een poging “maatschappelijke organisaties als zondebok aan te wijzen voor zijn eigen mislukking de transitie van Egypte in goede banen te leiden.”

Activisten die elf maanden geleden meededen aan de revolutie, beweren dat de militaire bestuurders nog steeds de repressieve tactieken gebruiken die de voormalige president Hosni Moebarak gebruikte tijdens zijn dertigjarige bewind. De SCAF zou vreedzame demonstraties met geweld uiteen slaan, critici vervolgen via oneerlijke militaire rechtszaken, en de reikwijdte van de noodwetten onder Moebarak hebben opgerekt.

De generaals krijgen ook kritiek op de behandeling van vrouwen tijdens de protesten. Vorige maand was op videobeelden te zien hoe politieagenten een vrouw op straat sloegen. Een rechtbank gaf daarnaast het leger opdracht om vernederende “maagdelijkheidstesten” uit te voeren bij vrouwelijke gedetineerden.

Smeercampagne

“Sinds de revolutie valt het leger iedereen aan die de straat opgaat om te protesteren tegen het regime”, zegt Negad El-Borai, een prominente advocaat en mensenrechtenactivist uit Cairo.

De invallen van vorige week zijn onderdeel van een smeercampagne tegen ngo’s die werken op het gebied van mensenrechten en democratie, zegt hij. Ze volgden na beschuldigingen van ambtenaren dat een aantal ngo’s  en politieke groeperingen in Egypte zonder toestemming geld zou ontvangen uit het buitenland. Die buitenlandse “entiteiten” zouden het land willen destabiliseren.

Het leger gaat zelfs zo ver te beweren dat het geweld op straat in Cairo, zowel tijdens de opstand tegen Moebarak als daarna, in gang is gezet door saboteurs die betaald worden met geld van ngo’s.

Vorige maand zei minster Adel Abdel Hamid van Justitie dat uit onderzoek is gebleken dat meer dan driehonderd ngo’s in de afgelopen jaren direct geld kregen uit het buitenland. Sommige organisaties hebben volgens hem geen toestemming om in Egypte actief te zijn.

Draconische wet

In 2002 werd in Egypte wetgeving aangenomen waar in bepaald is dat ngo’s toestemming moeten hebben van de autoriteiten om geld uit het buitenland te mogen ontvangen. De registratieprocedures voor ngo’s werden in 2006 aangescherpt. In 2010 werd een draconische wet aangenomen waarin de activiteiten van ngo’s nog verder werden ingeperkt. 

“Egypte is niet tegen buitenlandse financiering van ngo’s, zolang dat in overeenstemming is met de Egyptische en internationale wetgeving”, zei Fayza Aboul Naga, minister van Planning en Internationale Samenwerking in november. “Het geld moet echter wel gebruikt worden voor ontwikkeling en niet voor politieke doeleinden.”

– – – – – – – –
Auteur: Cam MacGrath

take down
the paywall
steun ons nu!