“Miljonairs van Square du Bois vieren op 2 januari Tax Freedom Day”
Verslag, Nieuws, Economie, Samenleving, België, Financieel actienetwerk -

“Miljonairs van Square du Bois vieren op 2 januari Tax Freedom Day”

Actievoerders van het Financieel Actienetwer trokken woensdag op de Tax Freedom Day voor de grote vermogens naar de 'gated community' Square du Bois in Brussel. “In de volksmond heet dit de miljonairssquare. Deze mensen sluiten zich niet alleen af van de buitenwereld, maar ook van de belastingen”, zegt woordvoerder Eric Goeman.

woensdag 4 januari 2012 13:10
Spread the love

Vermogens betalen gemiddeld 0,58 procent belastingen op het vermogen zelf of op het inkomen uit dat vermogen. “Volgens PriceWaterhouseCoopers valt de Tax Freedom Day op 9 juni. Maar daarvoor nemen ze een alleenstaande werknemer. Voor hem bedragen de belastingen 48 procent. Maar voor de grote vermogens valt de Tax Freedom Day al op 2 januari”, zegt Eric Goeman, woordvoerder van het Financieel Actienetwerk.

Volgens het Financieel Actienetwerk doet de nieuwe regering Di Rupo niets aan die scheeftrekking. Eric Goeman: “Er komt een solidariteitsbijdrage van 4 procent op de vermogensinkomsten boven 20.000 euro. Dat moet een schamele 100 miljoen euro opleveren. Die bijdrage is dus tijdelijk en veel te laag.”

Ook over de aanpak van de fiscale fraude zijn er twijfels. “Staatssecretaris John Crombez is er ongetwijfeld vol goede bedoelingen aan begonnen, maar om de fraude aan te pakken moet je het bankgeheim opheffen en de uitwisseling van gegevens mogelijk maken en moet er ook een vermogenskadaster komen. Allemaal dingen die essentieel zijn om de belastingen rechtvaardig te innen en die dingen zijn niet in het regeerakkoord te vinden”, aldus Goeman.

take down
the paywall
steun ons nu!