Zwaluwen krijgen onderdak
Brugge, !Groen, Schepen Franky Demon, Vogelbescherming Vlaanderen -

Zwaluwen krijgen onderdak

vrijdag 30 december 2011 12:49
Spread the love

De gierzwaluw werd door Vogelbescherming Vlaanderen verkozen tot vogel van het komend jaar 2012.  Deze bedreigde trekvogel ziet immers steeds vaker zijn nestplaatsen verdwijnen.  Groenschepen Franky Demon (CD&V): “Gebouwen waar openingen te vinden zijn, worden steeds vaker gerenoveerd en geïsoleerd..  Onder impuls van de stedelijke minaraad en in samenwerking met Natuurpunt koos Brugge er dan ook voor om de gierzwaluw te adopteren.  De komende jaren ondersteunen we tal van acties voor het behoud en herstel van de gierzwaluwenpopulatie in Brugge.  Concrete beschermingsmogelijkheden zijn onder meer het behoud van nestplaatsen bij renovaties en ook het inbouwen van kunstnesten bij nieuwbouwwerken.  Ook zetten we de nodige sensibiliseringsprojecten op.  In mei nog organiseerden we een tentoonstelling in het natuurcentrum Beisbroek, daarnaast waren we present op de woonbeurs ‘Bouwen Wonen Nu’.  Voor Bruggelingen die een handje wilden toesteken aan de natuur reikten we graag een financiële tegemoetkoming uit.  Het gaat om de zogeheten ‘toelage voor goede zorg voor huis- boeren- en gierzwaluw’.  De subsidies variëren tussen 25 en 100 euro, afhankelijk van het aantal nesten in woonplaatsen.  Voor 2011 werden 109 aanvragen opgetekend, in totaal goed voor 407 nesten en 4.175 euro subsidies, een stijging met 2010 toen er 93 aanvragen waren.  Wie gebruik wil maken van deze, vindt de aanvraagformulieren op de stadswebsite: www.brugge.be/internet/nl/Natuurleefmilieu/Groen/Vergunningen/toelagezwaluwen.htm.” Meer info bij de groendienst , Buiten de Smedenpoort 2, 8000 Brugge. (050/32 90 17)
 

take down
the paywall
steun ons nu!