Nieuws -

Oliekoorts stijgt in Noordpoolgebied

Olie komt straks niet langer alleen uit warme streken zoals het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika. Steeds meer multinationals kijken naar het koude Noorden. Zo gaat Shell volgend jaar in Alaska boren, en Exxon in Rusland.

vrijdag 30 december 2011 16:09
Spread the love

De Brits-Nederlandse groep Shell kreeg groen licht van de VS om vanaf juli 2012 naar olie te boren voor de noordelijke kusten van Alaska, een project waar 3,5 miljard dollar (2,7 miljard euro) mee gemoeid is.

Het Amerikaanse consortium Exxon sloot een akkoord met het Russische Rosneft om 3,2 miljard dollar (2,5 miljard euro) te investeren in de zoektocht naar olie in de Karazee, in het noordwesten van Rusland.

Canada

Ook het Deense eiland Groenland gaat vergunningen toekennen voor olieprospectie voor zijn kusten. Exxon en Chevron waren de eersten om zich in te schrijven.
Canada kan zijn deel van de olie uit de Noordelijke IJszee voegen bij die uit de teerzanden in zijn westelijke provincies. Het land kan zo een energiegrootmacht worden, met het bijkomende voordeel dat het zich naast de grootste markt ter wereld bevindt, de Verenigde Staten.

Volgens de Amerikaanse Geologische Dienst (USGS) bevindt 13 tot 20 procent van de olie die nog op de planeet te ontdekken valt, zich in het Noordpoolgebied. Een groot deel bevindt zich op geringe diepte. Dat biedt de oliebedrijven perspectieven op een aanzienlijke return, aangezien de vraag toeneemt en de olieprijzen hoog blijven.

OPEC

“De economische groei van China en India, en vooral het OPEC-beleid, hebben producenten als Rusland ertoe aangezet om meer olievelden te verkennen en te gaan concurreren met de olie uit tropische gebieden”, zegt Víctor Mijares, hoofd Internationale Betrekkingen van de Universiteit Simón Bolívar in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Van de Organisatie van Olie-exporterende Landen (OPEC) maken twaalf landen deel uit: Venezuela, Irak, Saoedi-Arabië, Iran, Koeweit, Qatar, Libië, de Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Nigeria, Ecuador en Angola.

De OPEC produceert 30 miljoen van de 88 miljoen vaten die de planeet dagelijks vraagt. Wanneer de prijzen dreigen te dalen door overaanbod, schroeft de OPEC de productie terug.

Volgens Leonardo Maugeri, bestuurder van het Italiaanse energiebedrijf ENI en auteur van het boek The Age of Oil, kan de huidige olievoorraad op de planeet aanzienlijk worden uitgebreid door nieuwe vondsten en nieuwe technologie.
Vandaag gaat men uit van een voorraad van 1,5 miljard vaten, goed voor nog veertig of vijftig jaar. Volgens Maugeri zal men na 2030 over meer dan vier miljard vaten beschikken, “meer dan voldoende voor de hele 21ste eeuw.”

take down
the paywall
steun ons nu!