'Muffinman' Steven De Geynst in actie tegen de voedselverspilling (foto: Anja Hermans)

Muffin-man Steven De Geynst voor Hof van Beroep te Gent.

Steven De Geynst werd op 22 maart 2010 aangehouden toen hij 2 zakken "misbakken" muffins probeerde te "ontvreemden" uit een open afvalcontainer op een open parking. Op 6 april kwam de zaak voor en op 4 mei 2011 werd hij veroordeeld tot 6 maanden met uitstel van een periode van 3 jaar. Uiteraard tekende hij hiertegen beroep aan.

donderdag 29 december 2011 21:05
Spread the love

Op vrijdag 23 december kreeg hij bericht van justitie; op de allerlaatste dag dat dit kon. En wat stond in dat bericht? Dat de zaak zou voorkomen op 3 januari, een grote week later en met 2 feestdagen ertussenin.

Dit bemoeilijkt de mobilisatie, en dat is uiteraard geen toeval. Maar moeilijk gaat ook…

STEUN Steven in zijn beroep op 3 januari om 13u30 aan het Hof van Beroep te Gent (Koophandelsplein 23)

Neem deel aan de geweldloze OPTOCHT ernaartoe, verzamelplaats op de Korenmarkt voor de Sint-Niklaaskerk om 11u30.We zullen onderweg ook “misbakken” muffins verkopen tegen een vrije bijdrage, om Steven te steunen in de gerechtskosten.

Daarvoor kunnen we ook alle mogelijke hulp gebruiken… MISBAK zelf ook muffins (qua vorm…) Zorg wel dat ze een beetje lekker zijn 🙂 en breng ze mee. Zakjes worden voorzien.

Financiële STEUN is ook meer dan welkom (gerechtskosten) via 363–0491356–91

Contact actie voor DEZE actie: steundemuffinman@gmail.com  

Steungroep algemeen: steungroepmuffinman@gmail.com

De steunactie van 03 januari voor Steven op Facebook: Hier

Hieronder het verhaal van de arrestatie en het vonnis: (DWM, 4 mei):

Ongeveer 10 jaar skipte Steven De Geynst al. Hij snuffelde in de afvalcontainers van diverse supermarkten en nam daar nog perfect eetbare voeding uit. Veelal was die ‘afgeschreven’ wegens een overschreden vervaldatum of omdat de verpakkingen er niet meer ‘presentabel’ uitzagen om nog te verkopen (scheurtje, deuk).

De Geynst deelde deze voeding uit, een gebaar om de medemens in nood te helpen, of kookte er mee in de volkskeukens. Vorig jaar op 22 maart werd De Geynst echter gearresteerd in Rupelmonde, ondanks het feit dat hij met de eigenaar van de bewuste GB-supermarkt een soort afspraak had, zij het met een nogal knipperlicht-factor.

De Geynst werd overrompeld door de uitbater en enkele personeelsleden. Tijdens het duw-en-trek-werk dat daarop volgde Рomdat men zijn fiets wou afnemen Рgeraakte de uitbater gewond aan zijn hand door de vallende fiets. De uitbater stelde zich echter g̩̩n burgerlijke partij.

Woensdag hoopte iedereen op een terechte vrijspraak, “aangezien er geen sprake kan zijn van diefstal, wanneer iemand er afstand van doet door de producten in de afvalcontainer te gooien”, zei meester Scheerlinck, de advocaat van De Geynst.

De rechtbank zag dit echter anders. De Dendermondse rechter oordeelde dat “ondanks het nobele doel (het uitdelen van de voeding) dit geen afbreuk doet aan het misdrijf”.

Voorts verwoordde de rechter het uitdelen van de voeding als een “risico voor de volksgezondheid” en tilde de rechtbank zwaar aan het feit dat de duim van de zaakvoerder gewond raakte.

De Geynst kreeg in plaats van de verhoopte vrijspraak een straf van 6 maanden met uitstel (ja, u leest het goed) voor een periode van 3 jaar!

Deze veroordeling is onaanvaardbaar. Dit is geen rechtspraak, maar kromspraak. Steven De Geynst gaat beroep aantekenen, waardoor de zaak voor het Hof van Beroep in Gent zal voorkomen. Eens de datum gekend is, zullen sympathisanten daar verzamelen blazen.

Omdat gerechterlijke procedures geld kosten, kan iedereen vrijblijvend een donatie overmaken op volgend rekeningnummer: 363–0491356–91.

Steungroep Muffin-Man op Facebook: Hier

take down
the paywall
steun ons nu!