Klimaat zet Amerikaanse katoen- en vleesproductie onder druk
Nieuws, Economie, Milieu -

Klimaat zet Amerikaanse katoen- en vleesproductie onder druk

Historische droogte heeft verregaande gevolgen voor Texas en mogelijk voor de hele Amerikaanse economie. Volgens de Texas Forest Service heeft het gebrek aan neerslag al tot 500 miljoen bomen doen afsterven, goed voor 10 procent van het totale bosoppervlak in de staat.

vrijdag 23 december 2011 14:53
Spread the love

De landbouw en veeteelt, erg belangrijk in de Amerikaanse economie, krijgen zware klappen. Texas produceert normaal de helft van het Amerikaanse katoen, maar dit jaar is zelfs de productie van geïrrigeerd katoen met 60 procent teruggevallen. De boeren hebben de productie van niet-geïrrigeerd katoen stopgezet. Veeboeren verkopen nu al grote delen van hun kuddes omdat het vee geen gras meer vindt en de waterpoelen opdrogen. Op termijn kan de huidige verkoop de prijs van vlees de hoogte injagen, omdat er dan minder vlees voorradig zal zijn.

Volgens economen kostte de droogte de Texaanse landbouwsector in augustus al 5,2 miljard dollar (3,8 miljard euro), een cijfer dat sindsdien enkel is blijven stijgen. Klimatologen voorspellen dat het weerfenomeen La Niña de droogte nog tot februari zal rekken.

Tiemann’s Mistletoe, Inc., het Texaanse bedrijf dat normaal 95 procent van de commerciële maretak verkoopt, houdt het dit jaar voor bekeken. “Er is niet genoeg maretak in Texas om het commercieel rendabel te maken”, zegt Robert Tiemann in de krant New York Times. Hij schat dat 60 tot 70 procent van de planten vernield zijn door de droogte, de ergste in de geschiedenis van Texas.

Het is niet de eerste keer dat de klimaatverandering roet in het eten gooit bij traditionele feesten. In oktober werden honderden pompoenvelden vernield door orkaan Irene en extreme neerslag, waardoor Halloween in gevaar kwam.

take down
the paywall
steun ons nu!