Colombiaanse legertop zette zelf guerrillagroep op
Nieuws -

Colombiaanse legertop zette zelf guerrillagroep op

BOGOTA Een Colombiaanse guerrillabeweging die vijf jaar geleden onder grote mediabelangstelling werd opgedoekt, heeft nooit bestaan. Het ging om een uitvinding van de legertop. Justitie gaat nu een topmedewerker van voormalig president Uribe in beschuldiging stellen.

vrijdag 23 december 2011 09:58
Spread the love

Procureur-generaal Viviane Morales, de hoogste magistraat van het land, kondigde aan dat ze Luis Carlos Restrepo volgende maand zal laten aanhouden. Restrepo was de Hoge Commissaris voor de Vrede onder president Álvaro Uribe (2002-2010). Na een tien maanden durend onderzoek wil het openbaar ministerie Restrepo aanklagen voor diens betrokken in de zaak Cacica Gaitana.

Presidentsverkiezingen

Cacica Gaitana was een guerrillagroep die volgens de militaire inlichtingendiensten deel uitmaakte van de linkse rebellenbeweging FARC. Op 7 maart 2006 leverden de zeventig guerrillero’s van Cacica Gaitana met veel vertoon en onder grote media-aandacht hun wapens en zelfs een vliegtuig in. De campagne voor de presidentsverkiezingen was toen volop aan de gang, Uribe won die verkiezingen. Washington feliciteerde Restrepo voor de ontmanteling van de guerrillagroep.

Maar nu blijkt dat Cacica Gaitana nooit heeft bestaan. Vijftien van de zeventig zogeheten guerrillero’s waren FARC-deserteurs, de rest waren werklozen en bedelaars. De ingeleverde wapens waren in beslag genomen bij extreemrechtse paramilitairen, het vliegtuig was al sinds 2003 in het bezit van de regering.

Ook twee legerkolonels en drugshandelaar Hugo Rojas worden in beschuldiging gesteld. Rojas zou de hele enscenering hebben gefinancierd.

Niet chanteerbaar

“Die vrouw reageerde instinctief omdat ik een geheim ken van haar man”, zei Restrepo over Morales na haar aankondiging van diens arrestatie. Morales’ man is voormalig guerrillero en ex-senator Carlos Alonso Lucio. Die zou paramilitairen en guerrillero’s van advies hebben voorzien bij verzoeningspogingen. Morales kondigde meteen aan dat ze dit zou onderzoeken en dat ze niet chanteerbaar is.

Restrepo zegt ook dat hij geheime documenten nodig heeft voor zijn verdediging maar dat Defensie die niet wil vrijgeven. De huidige president, Juan Manuel Santos, was vroeger minister van Defensie. Volgens Restrepo wil Santos toedekken dat sommige van zijn naaste medewerkers hebben meegewerkt aan de enscenering.

Morales is nog maar een jaar procureur-generaal maar ze liet al enkele keren zien dat ze vastbesloten is om de schandalen tijdens het bestuur van Uribe uit te spitten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!