foto: argusactueel.be
Nieuws, Europa, Milieu -

Roemenië gaat oerbossen beschermen

Roemenië wil werk maken van de bescherming van de oerbossen. Het ministerie van Leefmilieu heeft daarvoor een samenwerkingsverband ondertekend met het Wereldnatuurfonds (WWF). De beslissing komt er twee maanden na de start van een petitie voor het behoud van de bossen.

donderdag 22 december 2011 18:50
Spread the love

Van alle Europese landen heeft Roemenië nog het grootste areaal aan onaangetaste wouden, volgens een schatting uit 2000 zo’n 250.000 hectare, goed voor 65 procent van alle oerbossen in Europa. Twee maanden geleden startte WWF Roemenië een petitie om de waardevolle bosgebieden te beschermen en sindsdien hebben honderdduizend Roemenen de actie gesteund. Oerbossen, die nog niet zijn aangetast door menselijke activiteit, zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit.

Samenwerking

Die druk bracht het ministerie van Leefmilieu ertoe een samenwerking aan te gaan met het WWF. In de samenwerkingsovereenkomst is bepaald dat in 2012 een inventaris opgesteld wordt van alle nog bestaande bosgebieden. Die zullen vervolgens maximaal beschermd worden.

“Eind volgend jaar willen we klaar zijn met de inventaris”, zegt minister van Leefmilieu Laszlo Borbely. “De bossen moeten vervolgens beter beschermd worden, zodat er nooit meer menselijke interventie kan zijn.”

In het protocol zijn regelmatige vergaderingen gepland tussen vertegenwoordigers van het ministerie en de milieuorganisatie, die onder meer de inventarisering op zich neemt.

“Het lot van de oerbossen in Roemenië is nu even in de handen van deskundigen”, zegt Costel Bucur van WWF in Roemenië. “Er zijn drie belangrijke stappen nodig om van een echte bescherming te kunnen spreken: dringend de wouden in kaart brengen, er elke menselijke activiteit verbieden en compensatie voor de privé-eigenaars van bosgebieden.”

Voor die compensaties in de periode 2014-2020 wil het Roemeense ministerie van Leefmilieu aankloppen bij de Europese Commissie. Op kortere termijn willen het WWF en de Roemeense overheid op zoek gaan naar alternatieve bronnen.

take down
the paywall
steun ons nu!