Nieuws, Afrika, Samenleving, Economische crisis, Tunesië, Hoge werkloosheid, Hooggeschoolde werklozen, Sousse, UDC (Union régionale des Diplomés Chomeurs), Hotelpersoneel, Toeristen -

Sociale onrust in Tunesische badplaatsen

SOUSSE - Tunesië telt meer dan 700.000 werklozen, op 10 miljoen inwoners, onder wie een groot aantal werkloze afgestudeerden die soms pas na 10 jaar hun eerste baan vinden.

woensdag 21 december 2011 15:05
Spread the love

Dinsdag 20 december kwamen in de Tunesische badplaats Sousse werklozen – gediplomeerden en niet-gediplomeerden (vooral hotelpersoneel) – samen op straat. De sociale onrust in Sousse is een gevolg van de wereldwijde economische crisis. Weinig toeristen betekent ook tijdelijke contracten en veel werkloosheid.

De UDC (Union régionale des Diplomés Chomeurs) werd officieus opgericht op 25 mei 2006. Maar onder voormalig president Ben Ali kreeg deze organisatie nooit legale erkenning. Eén jaar na het begin van de revolutie, is deze beweging van jonge werkloze afgestudeerden onverminderd actief in heel Tunesië.

Vorige week nog staakte een deel van het personeel van Tunisair, de Tunesische nationale luchtvaartmaatschappij. Ook werknemers van verschillende hospitalen legden toen het werk neer.

Bij een ludieke actie in Sousse dinsdagmiddag, (dankzij een financiële tussenkomst van het lokale cultureel centrum voor het gebruikte materiaal) konden passanten hun steun betuigen met de werklozen door een schilderijtje te maken. Tekeningen en beelden spreken soms meer dan woorden.

Dat was ook de ideale gelegenheid voor het hotelpersoneel van de hotels uit Sousse om aan de aanwezige pers hun ongenoegen duidelijk te maken met slogans en geroep.

Een kamermeisje – voor zes dagen werk per week – verdient hier 240 Tunesische dinar (170 euro) per maand. Een chef-kok in een 4-sterrenhotel verdient 600 dinar (300 euro). Een politieagent(e): 650 dinar (325 euro).

Ook in Sidi Bouzid, het stadje waar een jaar geleden het volksprotest begon, werd er zaterdag gestaakt en was er protest tegen de slechte sociale en economische toestand in het land. De weg naar een meer democratisch Tunesië zal nog lang en moeilijk zijn.
President Moncef Marzouki vraagt ‘maar’ 6 maanden geduld voor veranderingen.

De bevolking heeft er geen idee van hoelang zo’n proces in beslag neemt. Het ongeduld neemt met de dag toe. De perceptie is dat het aan kantelen is naar meer zichtbaarheid.

Voor toeristen loopt er geen enkel risico’s.
De Tunesische bevolking zijn brave mensen en waarderen de bezoekers in deze moeilijke tijden.

Bekijk meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157628499206335/show/

take down
the paywall
steun ons nu!