Nieuws, Afrika, Politiek, Jeugdwerkloosheid, Tunesië, Sidi Bouzid, Volksopstand, Mohamed Bouazizi, Arabische lente, Tunesische revolutie -

6.000 mensen op straat in Sidi Bouzid: één jaar na begin revolutie in Tunesië

SIDI BOUZID - Zaterdag 17 december kwamen zo'n 6.000 mensen samen in het centrum van het stadje Sidi Bouzid (West-Centraal-Tunesië) om één jaar revolutie te vieren.

dinsdag 20 december 2011 11:00
Spread the love

Op 17 december 2010 stak Mohamed Bouazizi, een 26-jarige werkloze gediplomeerde, die als fruitverkoper probeerde aan de kost te komen, zichzelf in brand uit protest. Hij overleed op 4 januari 2011 aan zijn verwondingen. In bijna alle Tunesische steden zijn vervolgens volksprotesten uitgebroken tegen het regime van de toenmalige president Ben Ali.

In het stadje Sidi Bouzid werd zaterdag een monument ter nagedachtenis van Mohamed Bouazizi onthuld. De kersverse Tunesische president – dinsdag 13 december legde hij de eed af – Moncef Marzouki was bij deze plechtigheid aanwezig.
Naast vreugde, was er ook veel woede en protest te zien, en dit vooral bij vrienden en familieleden van Tunesiërs die bij de onlusten van een jaar geleden om het leven kwamen.

Ook verschillende gediplomeerden zonder werk organiseerden sit-ins in het centrum van de stad.

De zelfmoord van Bouazizi was het begin van de Tunesische volksopstand, die een einde maakte aan het 23 jaar durende bewind van dictator Zine El Abidine Ben Ali. De revolutie waaide daarna over naar andere Arabische landen, waaronder recent Libië, maar ook Egypte, Jemen, Bahrein en Syrië.

Op 30 kilometer van Sidi Bouzid, naast het dorp Lessouda, lag op hetzelfde ogenblik het mausoleum van de eerste martelaar, Mohamed Bouazizi, er bij als een vergeten plek zonder ziel en leven. De geschiedenis heeft precies geen tijd meer voor het verleden en zijn helden.

Bekijk meer foto’s via: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157628488197639/show/

take down
the paywall
steun ons nu!