"Ze halen je uit de trein of de metro, alleen maar om je documenten te controleren. Ze zeggen dan dat ze op zoek zijn naar criminelen. Maar zwart zijn, is toch niet crimineel?" (foto: Olmo Calvo, Amnesty International)
Nieuws, Europa, Samenleving, Racisme, Politie, Mensenrechten, Spanje, Amnesty International, Discriminaties, Migranten, Immigratie, Arbeidsmigratie, Mensen-zonder-papieren, Identiteitscontroles - Lore Van Welden

Spaanse politie discrimineert vreemdelingen, zegt Amnesty

De Spaanse politie discrimineert vreemdelingen bij het uitvoeren van identiteitscontroles. De impact daarvan op hun dagelijkse leven is immens. Dat stelt Amnesty International in een nieuw rapport 'Stop racism, not people: Racial profiling and immigration control in Spain', dat woensdag werd voorgesteld.

woensdag 14 december 2011 15:25
Spread the love

“Beeld je in dat je bijna dagelijks wordt tegengehouden door de politie. Ze vragen om je papieren, ze worden kwaad, ze beledigen je. Ze behandelen je op deze manier, of je nu documenten hebt of niet. Ze behandelen je zo vanwege je huidskleur.” (Association of Undocumented Migrants in Madrid)

Mensen die er niet Spaans uitzien worden soms tot vier keer per dag gecontroleerd door de politie. Het zogenaamde ‘etnisch profileren’ – het viseren door de politie van mensen met een bepaalde huidskleur – is niet altijd discriminerend. Deze praktijk is echter wel discriminerend en onwettig indien er geen gegronde en objectieve motieven zijn.

Identiteitscontroles, ook zonder veiligheidsrisico

Volgens de Spaanse wetgeving mag de politie identiteitscontroles uitvoeren op publieke plaatsen met het oog op de algemene veiligheid, bijvoorbeeld wanneer in de buurt een misdrijf werd gepleegd. Maar Amnesty International stelt vast dat vreemdelingen voortdurend worden gecontroleerd, ook als er geen veiligheidsrisico bestaat.

“De Spaanse autoriteiten hebben het recht om migratiecontroles uit te voeren, maar dit mag niet ten koste gaan van de rechten van migranten en minderheidsgroepen”, stelt Carmen Dupont, beleidsverantwoordelijke Amnesty International Vlaanderen.

“De manier waarop de Spaanse politie migratiecontroles uitvoert, is discriminerend en in strijd met de mensenrechten. Bovendien zijn deze praktijken een voedingsbodem voor racisme en xenofobie. Vreemdelingen worden constant samen met politie gezien, waardoor het brede publiek hen linkt met criminele activiteiten.”

Maandelijkse quota opgelegd voor controles

Bepaalde politiekantoren kregen wekelijkse en maandelijkse quota opgelegd voor het aantal mensen zonder papieren dat ze moesten aanhouden. Dit zet politieagenten ertoe aan om mensen die er niet Spaans uitzien te viseren.

Bovendien worden burgers die de identiteitscontroles registreren en mensen informeren over hun mensenrechten in dergelijke situaties, al verschillende malen geïntimideerd en beboet door de politie.

Amnesty International vraagt aan de Spaanse autoriteiten om gegevens bij te houden over het aantal identiteitscontroles en de motieven, en een onderscheid te maken tussen operaties met het oog op migratiecontrole en operaties met het oog op de algemene veiligheid.

“De Spaanse politie moet training geven aan haar agenten zodat het principe van gelijke behandeling en het verbod op discriminatie wordt gerespecteerd bij het uitvoeren van identiteitscontroles”, besluit Carmen Dupont. “De overheid moet erkennen dat de huidige praktijk discriminerend en onwettig is en moet er onmiddellijk een halt aan toeroepen.”

Getuigenissen

Een vluchteling uit Kameroen: “We kunnen niet eens genieten van een rustig ogenblik buiten. Elke dag vraagt de politie om mijn documenten te zien bij de uitgang van een metrostation. Het maakt dat ik me ongemakkelijk voel elke keer ik de deur uit ga.  Er is zo veel racisme in Spanje. Als ik ga zitten in de metro gebeurt het dat de persoon naast me plotseling opstaat. Het is alsof ze me hier niet willen hebben.”

Een Senegalese immigrant: “Het leven van migranten is erg hard en pijnlijk in Spanje, zelfs als je papieren in orde zijn. Het ergste wat je kan overkomen is wanneer je zwart bent. Als ik de politie zie, vragen ze me om mijn documenten te tonen. Ze halen je uit de trein of de metro, alleen maar om je documenten te controleren. Ze zeggen dan dat ze op zoek zijn naar criminelen. Maar zwart zijn, is toch niet crimineel?”

Jahid, een immigrant uit Bangladesh: “Ik ben ooit drie of vier keer op dezelfde dag tegengehouden door de politie die mijn papieren wilde zien. Zelfs als je documenten is orde zijn, gaan ze die informatie controleren om te zien of je niets hebt vervalst. Wanneer ik op weg ben naar mijn werk ben ik meestal gehaast, maar dan kan de politie niet schelen. Controleren doen ze toch. Ik voel me elke keer heel slecht, alsof ik niet vrij ben.”

Babu, een Indiase man die in Madrid woont en werkt: “Ik denk dat ik ondertussen zowat alle politiebureaus van de stad heb gezien. In sommige politiebureaus was ik al drie of vier keer. Alle politieagenten kennen me. Ik wil dat mensen weten dat wij, migranten, geen nummers zijn, maar mensen. We hebben hetzelfde hart, twee handen, zijn en voelen net hetzelfde als mensen die over heel de wereld werken”.

Lore Van Welden

Lore Van Welden is mediaverantwoordelijke bij Amnesty International Vlaanderen vzw

take down
the paywall
steun ons nu!