Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Stampmedia, Hasselt, Occupy -

Occupy-beweging zet voet aan de grond in Hasselt

Sinds zaterdag heeft een soort Occupy-beweging zich in Hasselt genesteld, onder de naam ‘Together for the Future’. De actie richt zich tegen het kapitalisme en wijst op de nadelige gevolgen ervan voor de mens en de natuur. Met een ludieke actie zijn de deelnemers vertrokken van het station naar het Capucienenplein, waar ze hun tenten hebben opgeslagen.

maandag 12 december 2011 12:49
Spread the love

Bordjes in Hasselt met teksten als ‘99% voor echte democratie’ doen snel denken aan de Occupy-beweging in de Verenigde Staten, waar de demonstranten zich richten tegen de almacht van de zakenmensen van Wall Street. Maar hier in Hasselt zien de activisten zich niet als een Limburgse kopie van het Amerikaanse origineel.

“Wij zijn wel tegen het huidig economische systeem dat onrechtvaardig is”, vertelt actievoerster Sofie Aben, zelf inwoner van Hasselt. “Het is onaanvaardbaar dat er mensen zijn die moeilijk nog de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Maar wij werken niet helemaal volgens de manier van de Occupy-beweging.”

“Wij wijzen ook op de grote problemen voor het klimaat die het gevolg zijn van ons consumptiegedrag en het productieproces van goederen in onze economie.” Dit ecologisch tintje werd benadrukt met bloemen die uitgedeeld werden aan voorbijgangers in het winkelcentrum.

In naam van de bank, de winst en de heilige markt

Onderweg naar het Capucienenplein werd halte gehouden voor het kantoor van Dexia, schuin tegenover het gebouw van BNP Paribas Fortis. Symbolisch was de plaats tussen deze financiële instellingen geschikt voor een straattheater waarbij een ‘rode loper voor het kapitalisme’ werd uitgerold. De economische markt kreeg de rol van ‘de nieuwe kerk’ die burgers tegenwoordig moeten gehoorzamen. Er werd dan ook gebeden ‘in de naam van de bank, de winst en de heilige markt’.

De 60 à 70 deelnemers van de betoging wekten veel nieuwsgierigheid maar uiteindelijk was er weinig interesse van andere Hasselaren om zich bij de groep aan te sluiten. Volgens Aben leeft er bij de bevolking sympathie voor de actie. “We kunnen rekenen op veel positieve reacties. Zelfs de politieagenten zijn enthousiast. Veel mensen kunnen zich vinden in onze klacht over de gevolgen van de bankencrisis maar niet iedereen gaat daarom betogen. Niet iedereen is overtuigd dat protest iets uithaalt.”

Op de kritiek dat Occupy-bewegingen en varianten ervan als deze in Hasselt zelf geen alternatief bieden voor de crisis, antwoordt Aben: “Dat zeggen mensen altijd als ze het zelf ook niet weten. Met kleinschalige initiatieven als deze proberen wij wel een alternatief te vinden.”

Ze verwijst voor dat alternatief ook naar de link tussen de verslechtering van het klimaat en ons eigen consumptiepatroon. “Een deel van de verandering begint ook bij onszelf. Ik weet dat dat moeilijk is, ik kan mijn leven ook niet helemaal omgooien. Maar we zijn onze manier van leven veel te gewoon.”

Geweldloos verzet

Aangekomen bij het Capucienenplein delen de actievoerders fruit, koffie, brood en soep uit en houden ze af en toe een babbel met omwonenden. Zondag 11 december bleven op het plein nog zo’n 15 mensen overnachten.

Aben geeft toe dat zo’n vorm van protest niet voor iedereen evident is. “Ik heb als zelfstandige een winkel en ik vertrek ’s morgens telkens terug naar mijn werk. Het gaat mij niet enkel om het protest maar ook om het proces zelf, waarin mensen hun mening uiten en laten zien dat zij ook bezig zijn met de huidige crisissen, in plaats van zich erbij neer te leggen.” Voor meningen en discussies is er op het plein een speakers corner voorzien.

Volgens Aben is er voor de bezetting van het Capucienenplein geen toestemming. “Wij blijven hier zolang het mag en als we weg moeten, plegen we gewoon geweldloos verzet.”

© 2011 – StampMedia – Tekst en foto’s: Hasna Ankal

take down
the paywall
steun ons nu!