Straatprotest tegen verkiezingsfraude
Nieuws, Europa, Politiek, Democratie, Verkiezingen, Rusland, Social media, Watmet, Verenigd Rusland -

From Russia with blogs: hoe sterk is het IJzeren Gordijn online?

Russisch president Dmitry Medvedev verraste zondag vriend en vijand op het internet. Hij kondigde via zijn facebookprofiel aan dat er een onderzoek komt naar mogelijke fraude bij de recente parlementsverkiezingen. Die verkiezingen zijn nipt gewonnen door Verenigd Rusland, de regeringspartij waar hij en Eerste Minister Vladimir Poetin toe behoren.

maandag 12 december 2011 13:33
Spread the love

Verenigd Rusland zit sinds eind 2001 stevig verankerd in de Duma, het Russische parlement. De tandem Poetin-Medvedev zette alle tegenstanders jarenlang buitenspel met hun economische vooruitgangsdenken. Kritische stemmen werden makkelijk de mond gesnoerd nog voor ze hun weg naar het grote publiek konden vinden. Maar de laatste tijd krijgt de regeringspartij steeds meer en luidere kritiek.

De partij van dieven en bedriegers

Vooral online lijkt de oppositie zich goed te organiseren. Mede dankzij de grote materiële welvaart onder Verenigd Rusland, zijn computer en internet ook in vele Russische huiskamers een vaste waarde geworden, En mensen die voordien geïntimideerd werden door de veiligheidsdiensten, durven nu op het web veel gemakkelijker voor hun mening uitkomen.

Een van de pioniers in het verzet is Alexei Navalny. Deze advocaat en politiek activist met roots in de regio rond Tsjernobyl, gaf Verenigd Rusland de naam ‘the party of Crooks and Thieves’ (de partij van dieven en bedriegers).

Een bijnaam die zich snel verspreidde in de blogosfeer en nadien ook vlot in de volksmond werd overgenomen. Het online protest zet de mensen aan tot actievoeren op de straat. En drijft Verenigd Rusland in het nauw.

De slag om het Kremin

In vergelijking met de vorige verkiezingen heeft de partij heel wat stemmen verloren. Ze haalde nog net de meerderheid binnen in het parlement. Maar buiten op straat betoogden afgelopen weekend tienduizenden mensen tegen de huidige regering.

Hun boodschap is duidelijk: deze verkiezingen zijn vervalst om Verenigd Rusland nog net een comfortabele meerderheid te geven in het parlement. Zo kan de regering in alle rust verder werken. En heeft de partij genoeg tijd om de presidentsverkiezingen van maart 2012 voor te bereiden. Dan wil Vladimir Poetin graag terug op de presidentszetel plaatsnemen, die nu door zijn partijgenoot Medvedev wordt warm gehouden.

Maar de slag om het Kremlin belooft een hete strijd te worden. En zal zich voor een groot deel afspelen op het web en de sociale media. Nu al klagen sommige onafhankelijke bloggers dat er ook online zwaar gemanipuleerd wordt. Cybercriminelen hacken individuele PC’s en verbinden die tot een ‘botnet’. Met dit netwerk van gekaapte computers worden dan massaal valse berichten gepost op sites zoals twitter en facebook.

Vraag blijft of dit cyber-terrorisme de doorslag kan geven bij de uiteindelijke overwinning. Want als de oppositie er op tijd in slaagt om met één stem te spreken en een waardige woordvoerder te vinden, zal fraude alleen de sneeuwbal van echte Russische democratie moeilijk tegen kunnen houden.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!