Nieuws, Milieu, België -

10 jaar Natuurpunt

In december 2001 beloofden Natuurreservaten en De Wielewaal met de nieuwe vereniging Natuurpunt om samen te werken aan ‘Natuur voor Iedereen’ in Vlaanderen. 10 jaar later is een heel eind van de weg afgelegd. Zaterdag wordt er gevierd in Gent.

vrijdag 9 december 2011 17:09
Spread the love

Zo kon Natuurpunt overal in Vlaanderen nogal wat natuurgebieden veiligstellen. Grote aankopen waren o.m. Averbode Bos & Heide en het Stappersven. Om natuurgebieden deskundig te beheren, doet Natuurpunt een beroep op duizenden vrijwilligers, het sociaal economiebedrijf Natuur- en Landschapszorg, 600 landbouwers en een kudde van meer dan 700 grote grazers.

Jaarlijks bezoeken honderdduizenden de natuurgebieden van Natuurpunt. Meer dan 1700 infoborden, meer dan 50 vogelkijkhutten en –wanden, honderden gebiedsfolders, 17 bezoekerscentra nodigen uit om van de natuur te genieten. Natuurpunt biedt daarenboven heel wat vormingen over natuur, milieu en landschap.

De nationale en lokale studiewerkgroepen van Natuurpunt leveren een grote bijdrage om de biodiversiteit in kaart te brengen. De online toepassingen zoals waarnemingen.be vereenvoudigen het studiewerk. Dit leverde op korte tijd 5 miljoen waarnemingen op van 12.000 soorten.

Bij de fusie telde de nieuwe vereniging 47.608 gezinnen, vandaag zijn er 88.000 gezinnen aangesloten bij Natuurpunt. 3000 lokale bestuursleden van afdelingen, kernen, werkgroepen en beheerteams vormen de ruggengraat van de vereniging.

Daarnaast zoekt Natuurpunt samenwerking met beleidsverantwoordelijken en maatschappelijke doelgroepen.voor het behoud van natuur en landschap in Vlaanderen. Dat is niet altijd makkelijk want het bewaken van het belang van de natuur botst zeker in een beperkt en dichtbevolkt gebied als Vlaanderen op tal van andere vragen, ambities en belangen.

take down
the paywall
steun ons nu!