Verslag, Nieuws, Wereld, Samenleving, The Guardian, Arabische lente, De indignados, Plunderingen londen, London School of Economics -

Londen 08.11: Politiek bewuste relschoppers

De relschoppers in Londen werden deze zomer versleten voor plunderaars die niets te maken hadden met de jongeren in Tunesië, Egypte of Spanje, Portugal en Griekenland. Onderzoek geeft aan dat het omgekeerde waar is: politiek bewuste relschoppers waren het.

donderdag 8 december 2011 20:22
Spread the love

“Dit zijn geen relschoppers, het zijn harteloze plunderaars die enkel uit zijn op een GSM, TV-toestel, juwelen, …. ”  Dat was min of meer de boodschap die we meekregen na de rellen in Londen deze zomer.  Hier en daar was er nog een “ouderwetse” linkse socioloog die durfde opperen dat er misschien toch een verband zou kunnen zijn met de armoede, het politie-optreden en de sociale achtergrond van de relschoppers. Volgens sommige “nieuwe” denkers zouden de rellen aangeven dat we te maken hebben met een generatie waarbij het moreel verval volledig is.

The Guardian probeert het wie, wat en waarom achter de rellen te achterhalen, samen met de Londen School of Economics.  Op de website van The Guardian kan je de stand van het onderzoek op de voet volgen,… en het begint er steeds meer op te lijken dat die ouderwetse sociologen nog lang niet voorbijgestreefd zijn en de nieuwerwetse er maar wat op los leuteren.

Uit het onderzoek blijkt alvast dat heel wat van de ondervraagde relschoppers politiek redenen opgeven voor hun baldadigheden.  86 procent zegt dat ze ageerden tegen de armoede, 79 procent heeft het over werkloosheid en voor 70 procent is de ongelijkheid één van motieven om zich bij de rellen aan te sluiten.  Ook de politie en de manier waarop die omgaat met jongeren, was van groot belang: 85 procent van de ondervraagden geeft immers aan dat dat voor hen een belangrijke reden was om de straat op te trekken.

En ja hoor, sommigen vonden het best OK dat ze met een nieuwe computer of smartphone thuiskwamen na een nachtje rellen.  De meeste plunderaars trokken er echter niet met die bedoeling op uit, ze wilden rel schoppen en namen het plunderen erbij.

Sociale klassen – media

Opvallend aan de opstand in Londen is dat er net zoals tijdens de Arabische lente massaal gebruik werd gemaakt van nieuwe sociale media. Uit het onderzoek blijkt echter dat die typische internet sociale media (twitter, facebook,…) slechts een zeer beperkte impact hadden.  De jongeren in Londen gebruikten het veel goedkopere netwerk van Blackberry om zich te organiseren en te coördineren.  Dat dat netwerk beter beveiligd is, was niet eens de bedoeling. In Groot-Brittanië en zeker de grote steden is het gebruik van Blackberry stukken goedkoper dan andere smartphones.

Het onderzoek van The Guardian en de London School of Economics is in meerdere opzichten een opmerkelijk project. 
Het is in medialand vandaag zeer ongebruikelijk dat men zoveel tijd en energie besteedt aan dergelijk onderzoek.  In medialand moet alles snel gaan, zeer snel zelfs. Dat een ploeg van journalisten maandenlang kan doorwerken op één onderwerp is hoogst uitzonderlijk geworden.

Vooral het feit dat de Londen School of Economics meewerkt, is opmerkelijk. Het betekent dat een groep wetenschappers zijn bevindingen rechtstreeks communiceert aan een breed publiek.  Meestal zijn er immers heel wat tussenstappen alvorens u en ik weten wat de bevindingen zijn van een bepaald wetenschappelijk onderzoek.

Weet je op één van deze lange winteravonden niet wat gedaan, breng dan en bezoekje aan:
http://www.guardian.co.uk/uk/series/reading-the-riots

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!