Verslag, Nieuws, Economie, België -

30.000 betogers in Luik voor behoud staalindustrie

In verschillende Europese steden werd woensdag actie gevoerd tegen de herstructureringsplannen van staalreus ArcelorMittal. In Luik trokken 30.000 betogers de straat op. Daar verdwijnen 581 banen. “Wie denkt dat deze betoging het einde is van onze strijd om de staalfabrieken open te houden, vergist zich. Dit is pas het begin”, zei Marc Goblet, voorzitter van het ABVV in Luik.

woensdag 7 december 2011 14:37
Spread the love

Voor de tweede keer in zes dagen tijd brachten de vakbonden tienduizenden mensen op de been. Doelwit van de betoging was deze keer staalreus ArcelorMittal die in Luik 581 werknemers op straat zet.

De warme lijn wordt gesloten, maar de vakbonden vrezen dat het daar niet bij blijft en dat op termijn ook de koude lijn er moet aan geloven. “Als je alle jobs die onrechtstreeks vasthangen aan ArcelorMittal meetelt, zou dat 10.000 gezinnen in de armoede duwen”, zegt Patrick Wionmont, vakbondsafgevaardigde van de socialistische bediendebond BBTK.

Volgens de vakbonden is er een toekomst voor de Luikse staalindustrie. “In Europa wordt steeds meer staal geconsumeerd. Luik is ook ideaal gelegen, dicht bij Frankrijk en Duitsland. Luik staat ook in de spits op vlak van onderzoek en ontwikkeling. Wij maken ook heel gespecialiseerde en hoogtechnologische toepassingen”, zegt Patrick Wionmont.

Waarom trekt eigenaar Lakshmi Mittal dan een streep door de Luikse staalnijverheid? Patrick Wionmont: “Hij wil de prijs van staal hoog houden en daarvoor moet er minder geproduceerd worden. Luik is een makkelijk slachtoffer van de grillen van die patroon omdat hier de kleinste hoeveelheid geproduceerd wordt.”

De vakbonden wachten op een studie over de toekomst van het Luikse staalbekken die besteld werd door het Waals gewest. “We moeten alle pistes openhouden. Luik is rentabel en dus moeten we er ook alles aan doen om de fabrieken open te houden”, zegt hoofddelegee van ACV-Metea David Camerini.

Bij de socialistische bediendebond trekken ze de kaart van de nationalisering. “Als men op één nacht 4 miljard kon vinden voor Dexia, waarom zouden we dan niet één miljard vinden om 10.000 gezinnen van de armoede te redden”, zegt Egidio Di Panfilo van BBTK-Luik.

De 30.000 betogers maakten opgejaagd door een strakke wind een grote lus door het centrum van Luik. Op het einde kregen ze een helse regen- en hagelbui over zich heen terwijl een koor er van op het podium de moed probeerde in te houden.

In de toespraken werd niet alleen Lakshmi Mittal geviseerd. Ook de nieuwe regering kreeg er van langs. “Wij aanvaarden die politiek niet die geld wegzuigt bij de werknemers om hen te dumpen als ze niet meer nodig zijn”, haalde Jordan Atanasov, van ACV Metea in Luik uit. “Overal in de wereld wankelen de dictaturen. We moeten ook de dictatuur van de financiële markten doen vallen”, aldus Atanasov.

De betogers werden naar huis gestuurd met de boodschap dat dit niet de laatste actie was voor het behoud van de Luikse staalindustrie. Of er nog acties komen tegen het regeerakkoord werd niet vermeld. Daarover zou er pas volgende week duidelijkheid komen.

take down
the paywall
steun ons nu!