Patrick Harrington, ex screwdriver en huidig secretaris-generaal van Solidarity, en Rob 'Klop' Verreycken, voorzitter van de VSV
Verslag, Nieuws, Samenleving, België -

België heeft er een nieuwe (extreemrechtse) vakbond bij

Als het van het Vlaams Belang afhangt, kan u bij de volgende sociale verkiezingen kiezen voor een vakbond die banden heeft met de neonaziconcerten van Blood and Honour. Moeten de vakbonden zich zorgen maken of is dit een nieuwe amechtige poging van een zieltogende partij om nog wat aandacht te krijgen?

dinsdag 6 december 2011 13:12
Spread the love

Aan de vooravond van de 11 juli richtten enkele Vlaams Belangers een eigen vakbond op. Officieel wil de Vlaamse Solidaire Vakbond doorgaan voor een “Vlaams-nationaal antwoord op de drie bestaande zuilvakbonden”. De extreemrechtse vakbond wil in alle provincies kandidaten voordragen voor de sociale verkiezingen van mei 2012.

Deze zomer luidde het nog dat de VSV geen valse verwachtingen wilde creëren en dat er dus geen leden zouden geronseld worden. De vakbond was niet in staat om enige dienstverlening te bieden en het was ook onzeker dat de VSV aan de sociale verkiezingen zou kunnen meedoen.

Maar vorige week raakte bekend dat de extreemrechtse vakbond een achterpoortje in de Europese wetgeving had gevonden waardoor erkenning niet meer nodig is. De leden van het VSV die willen opkomen voor de sociale verkiezingen zullen dat doen als lid van de Vlaamse afdeling van de Britse vakbond Solidarity. De Europese wetgeving laat toe dat een vakbond van een ander EU-land in België kan meedoen aan de sociale verkiezingen. In mei 2012 zal er dus voor het eerst een buitenlandse vakbond deelnemen aan de sociale verkiezingen in België.

Het Vlaams Belang heeft jaren geprobeerd om via de bestaande vakbonden leden verkozen te krijgen. Het ABVV en het ACV beschouwen het lidmaatschap van het Vlaams Belang en de waarden van hun vakbond als tegenstrijdig en weren Vlaams Belang-militanten uit hun vakbond, laat staan dat ze een plaatsje krijgen op de lijst bij de sociale verkiezingen. Het Vlaams Belang voerde verschillende processen tegen de vakbonden, maar de partij verloor die keer op keer.

Hiermee lijkt het Vlaams belang nu openlijk terug te keren naar haar extreemrechtse roots

Door de samenwerking met de Britse vakbond Solidarity keert het Vlaams Belang terug naar haar fascistische roots. Het is immers niemand minder dan Rob “Klop” Verreycken die de vakbond zal leiden. Rob “Klop” Verreycken werd veroordeeld omdat hij politiek tegenstanders fysiek aanviel en nam ontslag uit het Vlaams parlement na een incident waarbij hij de vlag van N-VA vertrappelde.

Niet alleen het feit dat Rob “Klop” Verreycken de voorzitter is van het VSV is een teken aan de wand, de samenwerking met het Britse Solidarity zegt ook veel. Het Britse Solidarity is immer niets meer dan de vakbond van de BNP (British National Party).   Patrick Harrington, de huidige algemeen secretaris van Solidarity was in de jaren ’80 organisator van concerten in The White Noise Club van onder meer de skinheadformatie Screwdriver. Het zegt u misschien niet meteen iets, maar dat is de voorloper van Blood & Honour. Inderdaad, dat soort extreemrechts dus. Harrington is ook een oud-gediende van National Front, de partij waarvan BNP een afsplitsing is.

De oprichter en latere coördinator van Solidarity, Clive Potter, is ook een oudgediende van de British National Party. Dat de extreemrechtse partij BNP een vakbond opricht is ironisch. In de jaren ’80 vond BNP nog dat Thatcher meteen het leger moest afsturen op stakende mijnwerkers.

De BNP flirt nog meer dan het Vlaams Belang openlijk met het fascisme en het nazisme. De leider van de partij en europarlementslid, Nick Griffin, gaat er prat op dat hij op zijn 13de ‘Mein Kampf’ van Hitler las en er goede ideeën in terugvond. “Hitler ging wel een beetje te ver”, gaf Griffin later wel toe in een interview. Griffin noemt de Holocaust een “mix van propaganda, leugens en hysterie”.

Geen echte vakbond

Solidarity kan je volgens Britse syndicalisten bezwaarlijk een echte vakbond noemen. De vakbond van de BNP werd dan wel op de officiële lijst van vakbonden gezet, maar om echt actief te kunnen als vakbond in Groot-Brittannië heb je ook een “certificate of independence” en dat heeft Solidarity nooit gekregen. Het Vlaams Belang pakt zelf uit met de boodschap dat Solidarity enkel erkend kon worden dankzij de hervorming van het Britse vakbondslandschap onder de neoliberale premier Thatcher.

Die erkenning stelt niet veel voor, klinkt het bij de Britse vakbond TUC. “Elke vakbond kan zich laten registeren, maar dat betekent niet dat je dan een specifieke status krijgt of een rol in het sociaal overleg”, aldus een Britse vakbondsman.

Solidarity heeft niet meer dan een paar honderd leden (ze beweren zelf 400 leden te hebben) en worden door geen enkel werkgever aanvaard als een partner voor sociaal overleg. Het is dus enkel op papier een vakbond.

Waar het VSV al dan niet gaat opkomen en wie er op hun lijsten zal staan, dat zal de komende maanden duidelijk moeten worden. De andere vakbonden zijn alvast niet erg onder de indruk en kijken nog even de kat uit de boom.

take down
the paywall
steun ons nu!