Zuid-Amerika lijdt (nog) niet onder crisis EU en VS
Verslag, Nieuws -

Zuid-Amerika lijdt (nog) niet onder crisis EU en VS

BUENOS AIRES — Zuid-Amerika ligt niet wakker van de economische onheilsberichten uit de Europese Unie en de Verenigde Staten. De Aziatische vraag naar grondstoffen biedt voldoende zekerheid. Maar dat kan op middellange termijn veranderen, waarschuwen experts.

maandag 5 december 2011 13:16
Spread the love

Door de stijgende verkoop van landbouwgewassen en mineralen aan China zijn landen als Argentinië, Brazilië, Chili, Paraguay, Peru en Uruguay erin geslaagd een grote groei te realiseren.

Dit effect zal ook in 2012 aanhouden. Maar als de wereldwijde crisis aanhoudt, dreigen ook voor Zuid-Amerika problemen, zeggen experts in die landen. Ze pleiten voor meer industrialisering en meer investeringen in onderwijs.

Zeer turbulent 2012

Volgens de Argentijn Juan Gabriel Tokatlián, politicoloog aan de Universiteit Torcuato Di Tella, zal 2012 internationaal “zeer turbulent, onzeker en kritiek” zijn, met groeiende sociale tegenstellingen. De invloed van de Verenigde Staten is vooral in Zuid-Amerika sterk afgenomen, zegt hij. Argentinië en Brazilië zouden daarom een “strategische alliantie” moeten aanvoeren vanuit een kern van sectoren met daarin de hoogtechnologische industrieën.

Brazilië biedt de crisis het hoofd door de consumptie te stimuleren, zoals het in 2008 en 2009 gedaan heeft, zegt Rubens Ricupero, voormalig minister van Financiën van Brazilië en van 1995 tot 2004 secretaris-generaal van de Unctad, de VN-organisatie voor Handel en Ontwikkeling. Deze stimuli zullen het land ook in 2012 laten groeien en de lonen en werkgelegenheid op peil houden.

Steeds meer Chinese import

Maar op middellange termijn dreigt onzekerheid, zegt de Braziliaanse econoom. Een “verontrustend signaal” is dat de Braziliaanse industrie het steeds meer moet afleggen tegen Chinese import. De binnenlandse vraag komt steeds minder de Braziliaanse industrie ten goede en steeds meer de Aziatische producten, een fenomeen dat men volgens Ricupero niet met protectionisme oplost.

Ricupero stelt dat Braziliaanse industrieën zich tot invoerders omvormen, net zoals in de jaren negentig in Argentinië, toen ook daar de industrie achteruitging. De voormalige minister pleit voor “een regionale oplossing” om dit gevaar te bezweren.

Hij gelooft niet dat de grondstoffen de Zuid-Amerikaanse economieën kunnen redden op middellange termijn. “We gaan niet voorbij aan de winsten die landbouw en mijnbouw opleveren, maar die activiteiten zijn niet in staat om groei en werkgelegenheid te creëren zoals de industrie dat wel kan.”

Diversifiëren

Pedro Kuczynski, voormalig minister van Economie in Peru, is optimistischer. “China zal Latijns-Amerika redden”, zegt hij. Bijna 20 procent van de Peruaanse verkoop is voor Chinese havens bestemd, geeft hij als voorbeeld. “Deze vraag gaat Zuid-Amerika redden. Zuid-Amerika heeft de beste voorwaarden om China van voedingsproducten en mineralen te voorzien. De mythe dat grondstoffen slecht zijn, is doorgeprikt. Ze kunnen een middel zijn om zich van financiering te verzekeren.”

Zuid-Amerika mag zich wel niet specialiseren in grondstoffen. “De economie moet diversifiëren, maar in de tussentijd leveren deze goederen deviezen op die veel landen die vandaag geïndustrialiseerd zijn, hebben toegelaten om zich te financieren en te ontwikkelen.”

– – – – – – – –
Auteur: Marcela Valente

take down
the paywall
steun ons nu!