Nieuws, Samenleving, Lokaal, Democratie, Brugge, Vrije meningsuiting, Anonymous, Occupy-beweging -

Geen vrije meningsuiting voor OccupySint in Brugge

BRUGGE - Op zondag 4 december 2011 heeft Sint Occupist samen met zijn zwarte Occumieten (= vrouwelijke pieten) smeergeldzakjes, rijkelijk gevuld met overheerlijke doch waardeloze munten, proberen uit te delen voor het ING-kantoor op de Brugse Markt. Dit werd reeds na vijf minuten door de politie onmogelijk gemaakt. Dan maar de stad ingetrokken.

maandag 5 december 2011 14:45
Spread the love

Het verhaal van Andres Toye

“Het commerciële verhaal van sinterklaas leert onze kinderen dat speelgoed gelukkig maakt. Speelgoed staat gelijk aan materiële rijkdom. Naarmate we ouder worden, leren velen onder ons dat het net dat niet is wat gelukkig maakt. Tegelijk maken we er een gewoonte van dat de kinderen steeds méér en méér waarde gaan hechten aan bezit van materiaal.”

“Velen missen daardoor een essentieel fundament, namelijk liefde en delen met elkaar. Het krijgen en ‘het hebben van’ wordt met de paplepel ingegeven. Ouders gaan soms overcompenseren om de afwezigheid van quality time goed te maken.”

Bovenstaande tekst was de drijfveer van onze ludieke actie (zie foto’s onderaan). Onderweg naar de Markt zagen we overwegend glimlachende mensen die waarschijnlijk wel inzagen dat er iets anders was aan deze sint, deze sint stelde iets in vraag.

We deelden lekkers uit aan de kinderen en maakten een praatje met wie vragen stelde. Aangekomen op de Brugse Markt gingen we voort met de actie en kregen nogal wat aandacht, meerdere mensen wilden met de sint en zijn entourage op de foto. Het leek overduidelijk, dit zou een leuke actie worden die mensen zou doen nadenken.

Na een 5-tal minuten echter stopte een politiewagen vlak voor ons, wat onder meer het uitzicht op de meegebrachte pamfletten ontnam. Er werd ons vriendelijk gevraagd wat de bedoeling was, waarop wij vriendelijk wat uitleg gaven en ook een zakje met snoep overhandigd werd aan de medemens in politie-uniform. Het oordeel van deze was dat deze actie niet mocht doorgaan daar deze niet aangekondigd was. Om een mening te uiten, moet je heden ten dage een aankondiging (lees ‘aanvraag’) doen, volgens de agenten.

Artikel 11 uit ‘Mijn grondrechten in de Europese Unie’ luidt nochtans: “Eenieder heeft recht op vrijheid van meningsuiting. Dit recht omvat de vrijheid een mening te hebben en de vrijheid kennis te nemen en te geven van informatie of ideeën, zonder inmenging van enig openbaar gezag en ongeacht grenzen.”

Gezien deze wet als zijnde Europees boven de nationale en gemeentelijke wetgeving staat, maakten de agenten dus een fout. Desalniettemin had niemand van ons zin in een verdere confrontatie met de ‘arm der wet’. We stopten de pamfletten weg, maakten nog een wandeling door de straten van Brugge en deelden meer zakjes met lekkers uit aan de kinderen. In deze zakjes zat een briefje met wat uitleg (tekst bovenaan).

Het is pijnlijk duidelijk dat vrije meningsuiting niet getolereerd wordt in Brugge. Als je eerst een aankondiging (lees ‘aanvraag’) doet, gaat het over een ‘gecontroleerde’ meningsuiting en dus niet over ‘vrije’ meningsuiting.

take down
the paywall
steun ons nu!