Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaat, Klimaatverandering, Durban 2011 -

BNP Paribas in top tien “klimaatkillers”

Een nieuw rapport zet de bank BNP Paribas op de achtste plaats in een lijst van klimaatkillers. Andere grootbanken die miljarden leenden aan de steenkoolsector zijn onder meer Barclays, HSBC en JP Morgan Chase.

vrijdag 2 december 2011 08:23
Spread the love

In het rapport “Bankroling Climate Change” wordt onderzocht in welke mate de grootbanken betrokken zijn bij de financiering van steenkoolprojecten, de meest vervuilende energiebron en de grootste schuldige in de klimaatverandering. Het rapport is een samenwerking van ngo’s waaronder het Duitse Urgewald en de internationale bankwaakhond BankTrack.

“Ondanks het feit dat de klimaatverandering nu al een ernstige impact heeft op de meest kwetsbare landen, is er een overvloed aan plannen om nieuwe steenkoolcentrales te bouwen”, zegt Heffa Schücking van Urgewald. De bouw van een steenkoolcentrale is duur: meer dan 1 miljard euro voor een centrale van 600 megawatt. “Als de banken daarvoor geld ter beschikking stellen, vernietigen ze alle pogingen om de opwarming van de aarde tot 2 graden Celsius te beperken”, zegt Schücking.

Klimaatkillers

Het rapport onderzoekt de portefeuilles van 93 internationale grootbanken en gaat na in welke mate ze betrokken zijn bij de operaties van 31 grote mijnbedrijven en 40 energieproducenten die gebruik maken van steenkool. De onderzochte bedrijven zijn goed voor ongeveer de helft van de wereldwijde steenkoolproductie en stroomproductie op basis van steenkool. In totaal financierden de onderzochte banken de steenkoolsector voor 232 miljard euro sinds 2005. Ze doen dat via leningen aan steenkoolprojecten of door te investeren in de sector.

Op basis van de resultaten werd een top twintig opgesteld met de meest klimaatonvriendelijke instellingen in de bankwereld. De top wordt aangevoerd door drie Amerikaanse banken: JP Morgan Chase, Citibank en Bank of America. De drie zijn samen goed voor in totaal meer dan 42 miljard euro leningen aan en investeringen in de steenkoolsector . Verder volgen onder meer Barclays en Deutsche Bank. De groep BNP-Paribas staat op de achtste plaats met in totaal 10,7 miljard euro. Zwitserse, Japanse, Italiaanse en Chinese banken vervolledigen de top twintig.

De onderzoekers wijzen erop dat er een enorme kloof gaapt tussen wat de banken zeggen en wat ze doen. “Opvallend is dat bijna alle banken in de top twintig verregaande verklaringen hebben afgelegd over hun engagement in de strijd tegen de klimaatverandering”, zegt Yann Louvel van BankTrack. “Maar de cijfers tonen aan dat het bij woorden blijft.” Ook bij banken die zich hebben ingeschreven in vrijwillige initiatieven zoals de “Carbon Principles” of “Climate Principles”,  is nauwelijks verschil te merken.

Op de korrel

“Onze studie neemt banken op de korrel die ons hele klimaatsysteem destabiliseren”, zegt Bobby Peek van GroundWork. “Plannen voor nieuwe steenkoolcentrales stuiten overal ter wereld op hevige tegenstand, en we willen hiermee de rol van de bank belichten.”

De ngo’s roepen de banken op om een meer verantwoordelijke rol te spelen en niet langer te investeren in de steenkoolsector. De banken moeten volop inzetten op hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiëntie.

take down
the paywall
steun ons nu!