Nieuws, Wereld, Samenleving, Privacy, WikiLeaks, Beveiligingsfirma, Internetcontrole, Softwarevirussen, Inzamelen van data, Afluisteren -

The spyfiles: volgens WikiLeaks bestaat big brother en ziet hij je

Big brother bestaat en de kans is groot dat hij je op dit ogenblik in het snotje heeft, althans als wat WikiLeaks beweert ook waar is. Volgens nieuwe onthullingen van WikiLeaks is er het laatste decennium immers een hele industrie ontstaan die erop gericht is jou, mij en de andere bewoners van deze planeet in de gaten te houden.

donderdag 1 december 2011 18:05
Spread the love


doc

Bewakingsbedrijven zoals SS8 in de Verenigde Staten, Hacking Team in Italië en Vupen in Frankrijk produceren softwarevirussen (trojans) die individuele computers en telefoons kapen (ja ook iPhones, Blackberry en Android smartphones). Het virus kaapt je toestel en registreert alles wat je er mee doet, elke toets die je aansloeg, elke geluid uit je omgeving, camera’s sturen beelden door, …

Bedrijven als het Tsjechische Phoenexia werken samen met militairen om spraakherkenningssoftware te ontwikkelen: ze herkennen individuele mensen op basis van een voiceprint en dus hun geslacht, leeftijd en stressgehalte. Blue Coat in de VS en Ipoque in Duitsland verkopen dan weer software die het dissidenten onmogelijk moet maken om zich online te organiseren.

WikiLeaks werkte samen met verschillende media zoals het Italiaanse L’Espresso en organisaties als Privacy International of The Bureau of Investigative Journalism om een databank aan te leggen met honderden documenten van 160 intelligence contractors uit de massabewakingsindustrie.

WikiLeaks wil hiermee de schijnwerper richten op een industrie die sinds september 2001 uitgroeide tot een miljardenbusiness.

De meeste van de bewakings- en beveiligingsbedrijven bevinden zich in technologisch gesofistikeerde landen en verkopen hun technologie in alle hoeken van de wereld. Deze industrie kent zo goed als geen regels en beperkingen. Veiligheidsdienten, militairen, politiediensten, overheden, … zijn in staat om in alle stilte en op grootschalige basis telefoongesprekken af te luisteren, computers over te nemen zonder de hulp of bijstand van de telecommunicatie-operatoren. Als je een GSM bij je hebt, kunnen ze weten wie je bent, waar je bent, meeluisteren, …. zelfs al staat je toestel op standby.

Volgens WikiLeaks is ook in onze westerse landen het massaal afluisteren en inzamelen van data de norm geworden.  Bedrijven als VAStech verkopen (in het geheim) technologie waarmee je de telefoongesprekken van een heel land kan registreren. Anderen zijn in staat om alle mobiele telefoons in een stad te registreren, ze weten tot op 50 meter nauwkeurig waar iedereen (elke mobilofoon) zich bevindt.

De komende weken zal WikiLeaks, naar goede traditie, een hele batterij documenten op de wereld loslaten die ons een beter inzicht moeten verschaffen in deze industrie. Hoe WikiLeaks aan de documenten kwam, wil de organisatie, ook naar goede gewoonte, niet kwijt.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!