Betoging voor de woning van de premier
Nieuws, Afrika, Politiek, Berbers, Libië, Tripoli, Kolonel Muammar Khaddafi, Arabische Revoluties, Arabische lente, Libische Nationale Overgangsraad (CNT), Libische opstand, Congrès Mondial Amazigh, Nationale Libische Amazigh Congres, Mustapha Abdeljalil, Fethi Benkhelifa, Toearegs -

Strubbelingen in het nieuwe Libië

De Berbers van Libië speelden een essentiële rol in de omverwerping van het Khaddafi-regime. De Libische opstand, die begon op 14 februari 2011, mocht in al van in het begin op de hulp rekenen van de Berbers in het westelijke deel van Libië. Krijgen de Berbers nu de erkenning waarop ze rekenen?

donderdag 1 december 2011 13:15
Spread the love

Berbers

De Berbers zijn vooral te vinden in kleine Libische steden zoals Adrar n Infusen, Zouara, Ghadamès, Oubari, Ghat, Oujila en in het diepe zuiden staan ze bekend als Toearegs. Ze maken globaal 10 tot 15 procent uit van de Libische bevolking. Onder Khaddafi was het voor hen verboden om hun eigen Berbertaal te spreken in het openbaar.

De val van Tripoli

De Libische rebellen hebben met de hulp van de NAVO Khaddafi uiteindelijk ten val gebracht. Maar hun tactiek was nooit echt succesvol geweest. De uitzondering waren de Berbers van het westelijke deel van Libië. Ten westen van Tripoli, in het  Nefusa-gebergte, wonen vooral Berbers en zij hebben heel snel vooruitgang geboekt in de richting van Tripoli.

Aan het oostelijke front bleven de rebellen steken bij Bani Walid en Sirte (twee bastions in handen van Khaddafi-aanhangers). De oostelijke rebellen waren Arabieren. Maar uiteindelijk hebben ze via een manoeuvre over zee samen met de westelijke (Berbers) rebellen Tripoli kunnen innemen op 21 augustus van dit jaar.

Het eerste signaal

Op 28 september werd in Tripoli een congres georganiseerd met een grote betoging op het centrale Plein van de Martelaren, het vroegere Groene Plein van de Revolutie. De organisatie was in handen van het Nationale Libische Amazigh Congres, dat een samengaan is van alle gemeenteraden in Berber-gebied. De betoging was het eerste signaal naar de NTC (Nationale Overgangsraad) dat de Berbers gaven.

Een toekomstige Libische regering en een nieuwe grondwet zou de Berberse taal en cultuur als evenwaardig aan het Arabisch moesten behandelen.

In de daarop volgende weken bleef NTC-voorzitter Mustapha Abdeljalil ook benadrukken dat het toekomstige Libië de islamitische wetgeving als norm zou gaan hanteren. Dit ontlokte een heftige reactie van Fethi Benkhelifa, voorzitter van het Congrès Mondial Amazigh (CMA), en misschien wel de belangrijkste politicus van de Berbers.

Benkhelifa riep dan ook Mustapha Abdeljalil op om op te stappen en noemde hem “de verkeerde man op de verkeerde plaats”. Hij ging zelfs zo ver om de NTC niet-legitiem te noemen.

Weg met de NTC!

Op 24 november werd er een nieuw uitvoerend bestuur voor de NTC gekozen. Het uitvoerend bestuur is zeg maar de tijdelijke regering van Libië. Abdurahiem El Keib werd verkozen tot de nieuwe premier.

In het ministerkabinet bevindt zich geen enkele Berber. Hierop kwamen de Berbers weer in actie en betoogden ze twee dagen later voor de woning van de nieuwe premier. Ook bevinden er zich in het nieuwe kabinet te veel voormalige Khaddafi-getrouwen, aldus de Berbers. Ook moet er voor eens en altijd duidelijkheid komen over de erkenning van hun cultuur en taal. Dezelfde dag schortte het Nationale Libische Amazigh Congres al zijn banden met de NTC op.

take down
the paywall
steun ons nu!