Waalse ABVV-leiders halen scherp uit naar PS en Di Rupo
Opinie, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Wallonië, PS -

Waalse ABVV-leiders halen scherp uit naar PS en Di Rupo

Nog voor alle regeringsplannen duidelijk waren, publiceerden enkele Waalse vakbondsleiders al een open brief in Le Soir om hun ongenoegen te uiten. Ze richten zich tot de PS en nemen het die partij heel kwalijk dat ze "geen echte linkse politiek wil voeren tegen rechts of tegen Europa".

woensdag 30 november 2011 16:09
Spread the love

“Wij willen een regering, maar niet tot elke prijs!” De PS-parlementsleden maken zich wel wat laat ongerust over de factuur die er aankomt. Die lag al veel te hoog bij de eerste nota die de formateuur (met de steun van de PS) opstelde en die de vakbonden unaniem hebben afgewezen!

”Ovenwichtig”, reageerden het ABVV en het ACV in koor. Ze vonden dat alle kosten van de hervorming terugvielen op de al magere inkomsten van de werkende mensen en dat van de aandeelhouders en de werkgevers veel te weinig gevraagd werd.
Dat was al een eerste vakbondsverdict.

De gehekelde onevenwichten werden nog pijnlijker toen de formateur zijn eerste nota herwerkte onder druk van de CD&V (met de N-VA achter de schermen), de MR en de Open VLD.
Nu de onderhandelingen over de economische en sociale onderwerpen van start zijn gegaan, beginnen de PS-parlementsleden blijkbaar te beseffen dat die voor “socialisten” toch iets te ver gaan.

We krijgen honderden keren te horen wat de Europese Unie eist: de begroting moet koste wat het kost in evenwicht komen, de pensioenleeftijd moet omhoog, het brugpensioen en de index moeten afgeschaft, de openbare diensten geprivatiseerd, enzovoorts. Dat is de cocktail van (slechte) remedies die rechts maakt, ook al is al zo dikwijls aangetoond dat ze economisch niet werken en dat ze alleen maar sociale bloedbaden aanrichten.

Jullie strijden niet tegen de crisis, jullie passen gewoon de regels toe die u worden opgelegd
En met deze remedies willen jullie nu een regeringsprogramma uitwerken en proberen jullie ons te doen geloven dat “uw hart bij de man in de straat ligt”. Of anders gezegd, het is met pijn in het hart, maar geselen doen jullie ons wel.

En kom niet af met de “indignados”, de “Arcelor-slachtoffers”, of de “arbeiders die vechten voor hun job”. Het enige contact dat jullie met die mensen hebben, loopt via de media, waar jullie die sociale drama’s voor eigen profijt exploiteren. Een mooie foto en een goed interview komen jullie imago ten goede, ze zijn jullie visitekaartje op de begrafenis van de werkende klasse!

In jullie carte blanche hebben jullie nauwgezet vergeten te vermelden wat jullie eigen (actieve of passieve) bijdrage was aan het invoeren van de notionele intresten, het Generatiepact, de jacht op de werklozen, de privatisering van overheidsbedrijven, de dood van Sabena, de redding van de banken, enzovoorts. Allemaal zaken waar de “honderdduizenden stemmen” waar jullie zo graag naar verwijzen, nooit naar gevraagd hebben, maar die ze hebben moeten ondergaan!

Vergeet niet dat de kiezers door een PS die een rechtse politiek voert, het noorden helemaal kwijt raken. Wees dan ook niet verbaasd als de zwaksten in de maatschappij heil zoeken bij extremistische partijen, want jullie hebben hen alle hoop ontnomen.

Jullie strijden niet tegen de crisis, jullie passen gewoon de regels toe die jullie worden opgelegd. De communautarisering van het kindergeld is daarvan een mooi voorbeeld. Daarmee hebben jullie de federale sociale zekerheid durven aanvallen, want dat is een eerste wig die jullie hebben gedreven in de solidariteit van de werkende mensen van dit land. Het vervolg van deze ontmanteling krijgen we met volgende regeringen, met toekomstige institutionele hervormingen.

Jullie durven geen echte linkse politiek voeren tegen rechts of tegen Europa, alhoewel die zich helemaal niet generen om aan ideologie te doen.
Jullie zullen er dan nog staan, wellicht met “honderdduizenden stemmen” minder, maar nog altijd bereid om jullie “plicht” te doen: namelijk de rechtse politieke keuzes van de komende regeringen uitvoeren met het excuus dat het niet anders kon en dat het “zonder jullie nog erger zou zijn”.

Wij willen niet in dit scenario stappen, daarom reageren wij op jullie carte blanche. Wij willen dat jullie eindelijk begrijpen dat er voor het socialisme niets slechter is dan een partij die zich links noemt, die aan de macht is gekomen dankzij “honderdduizenden stemmen” van mensen die op een ommekeer in de maatschappij hopen, maar die blindelings een rechtse politiek voert.
Wij zullen de straat op trekken (waar jullie niet meer komen) om jullie hieraan te herinneren elke keer als dat nodig is.

Alain Lambert – Federaal ondervoorzitter ACOD-ABVV
Francis Wégimont – Algemeen secretaris ACOD-ABVV
Manuel Morais-Rosa – Voorzitter BBTK Wallonië ABVV
Nico Cué – Algemeen Secretaris MWB-ABVV
Paul Lootens – Algemeen secretaris, Algemene Centrale ABVV

take down
the paywall
steun ons nu!