Nieuws, Afrika, Politiek, Verkiezingen, Mensenrechten, Egypte, Tahrirplein, Moslimbroeders, Stembureaus, Arabische lente, Militaire overgangsregering -

Verkiezingen Egypte gaan door zoals gepland

CAIRO - Door de chaos van de afgelopen week bestond er twijfel of de geplande verkiezingen in Egypte wel konden doorgaan. Sinds donderdag is het weer wat rustiger in de Egyptische hoofdstad. Heel wat betogers op het Tahrirplein pleitten voor uitstel van de verkiezingen. Toch besloot de overgangsregering de verkiezingen te laten plaatsvinden zoals gepland.

woensdag 30 november 2011 10:50
Spread the love

Maandag, 28 november. De eerste dag van de verkiezingen in Egypte lijkt vreedzaam te verlopen. Zowel het bezette Tahrirplein als de sit-in aan het parlement bleven rustig, terwijl in verschillende delen van het land de stembureaus open gingen. Maar dat verliep niet overal even vlot.

Heel wat stembureaus gingen pas uren na het vastgelegde aanvangsuur open. Waardoor mensen soms urenlang moesten aanschuiven. Andere stembureaus bleven nagenoeg leeg, mede door de slechte voorbereidingen en de ongelijke verdeling van de burgers over de diverse kiesdistricten.

Intussen kwamen er ook heel wat klachten van burgers die lieten weten dat ze door verschillende kandidaten omgekocht werden om voor hen te stemmen. Vooral de Moslimbroeders zouden alle middelen in de strijd gooien om stemmen voor zich te winnen.

Deze verkiezingen zouden een eerste stap moeten zijn in de richting van een meer democratisch Egypte. Toch blijven heel wat Egyptenaren het Tahrirplein en de straat voor het parlement bezetten. Het ongenoegen onder het volk is nog niet afgenomen, en vele Egyptenaren zijn wantrouwig tegenover deze verkiezingen. Heel wat mensen hebben daarom besloten maandag geen stem uit te brengen.

Eslam Amer, die intussen samen met andere activisten een week op het Tahrirplein kampeert, liet weten dat hij de verkiezingen absoluut misplaatst vindt. “Zolang het leger de touwtjes in handen heeft, is er geen sprake van democratische verkiezingen. Hoe kunnen we vandaag op een eerlijke manier onze stem uitbrengen als we gisteren nog in een bloedig gevecht verwikkeld waren met de machthebbers?”

Ook Ferida Jawad uit haar ongenoegen over de verkiezingen. “De eerste democratische verkiezingen in Egypte moeten zich voltrekken terwijl het land geregeerd wordt door een militaire raad die de mensenrechten in de wind slaat en duizenden betogers onder valse beschuldigingen vasthoudt.”

“Afgelopen week zijn opnieuw onschuldige burgers brutaal vermoord. Bovendien staat de militaire raad toe dat kandidaten die nauwe banden hebben met het voormalige Moebarakbewind deelnemen aan de verkiezingen. Deze verkiezingen zijn geen historisch keerpunt in de overgang naar een democratische staat.”

Intussen wordt duidelijk dat ongeveer dertig procent van de kiezers thuis is gebleven. De verkiezingen in Egypte lopen nog tot begin januari. Het resultaat kan dus nog alle kanten uit. En hoe de protesten de komende dagen verder zullen verlopen, is ook nog onduidelijk.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!