Verslag, Nieuws, Cultuur, Muziek, Elvis Costello -

Elvis Costello vraagt zijn nieuwe box niet te kopen

Oude punks blijven zichzelf. Elvis Costello laat op zijn website weten niet akkoord te kunnen gaan met de prijs van zijn nieuwe live boxset ‘The Return Of The Spectacular Spinning Songbook’. Hij raadt dan ook aan om de box te stelen of anders er een van Louis Armstrong te kopen.

woensdag 30 november 2011 14:31
Spread the love

We hadden het hier nog onlangs over de uitgebreide, afgrijselijk dure boxsets die in de aanloop naar de feestdagen op de mensheid worden losgelaten. Meest sprekend voorbeeld was wel de hele barrage aan Pink Floydboxen. Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden. We denken maar aan de vijfdelige cd-set van Smile van The Beach Boys (met surfplank) of de super gelimiteerde LP-versie van Complete van The Smiths met naast al de LP’s ook nog 25 singles eraan toegevoegd, een grapje dat je nu al voor 800 dollar op het internet ziet rondzwerven.

Blijkbaar zijn er ook artiesten die zich niet zo lekker voelen bij al dat geldgewin. In dit geval Elvis Costello, die een opname uit het concert in het Wiltern Theater, Los Angeles, voor de eeuwigheid liet bewaren. Het moest een mooi staaltje worden van hoe hij en The Imposters vorig jaar op hun ‘Revolver’-tournee klonken.

Maar ergens in het proces kregen een stel handige marketingboys een ingeving: waarom hiervan geen opulente box maken? Dat betekent dat de box drie discs bevat. Eén cd, één DVD en één 10 inch vinylplaat (het formaat van de oude 78-toerenplaten). Verder zit er een hardcover boekje in van 40 bladzijden met foto’s van het optreden, een tourdagboek van Costello, een concertposter en een ‘limited edition’ postkaart. De hoes van de doos is een replica van ‘The Spectacular Spinning Songbook’, de ronddaaiende schijf die tijdens de concerten op het podium staat en de gespeelde nummers bepaalt. De oplage van dit hebbedingetje is 1500 exemplaren en voorzien van een kaart die door Costello zelf gehandtekend werd.

De man moet gedacht hebben dat het een mooi item was voor zijn fans tot hij de prijs ervan zag: om en bij de 250 euro (goedkoopst op Amazon.com voor 202 dollar). Costello dacht eerst dat het een vergissing betrof, maar niet dus.
In een statement op zijn website (u kan het hier lezen, met als titel ‘Steal This Record’!) geeft hij lucht aan zijn ongenoegen en raadt hij ons aan om, als we dan toch een boxset willen aanschaffen, we beter de 10-cd set Ambassador Of Jazz van Louis Armstrong in huis halen. Costello schrijft erbij: ‘Eerlijk gezegd is die muziek véél beter.’ Hij voegt er ook aan toe dat de opnamen volgend jaar tegen een normale prijs zullen uitkomen. Of hoe een oude leeuw zijn tanden nooit verliest.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!